Nieuwe concurrentie voor BI-leveranciers

Aantal aanbieders ETL-toepassingen groeit

Leveranciers van BI-software (business intelligence) krijgen nieuwe concurrenten. Ze zijn niet de enigen die gereedschappen leveren voor het extraheren en omzetten van gegevens in verschillende databases.

Business intelligence is een sjieke term voor toepassingen die de gegevens in industriële databases rangschikken, onderzoeken en presenteren. De twee bekendste BI-leveranciers zijn het Franse Business Objects en het Canadese Cognos.
De twee concurreren niet alleen onderling. Zowel database- als ERP- en CRM-leveranciers bouwen BI-functionaliteit in. Daarnaast azen leveranciers van (wetenschappelijke) statistische analysesoftware op de BI-klanten.

Handig

Een derde front is de toepassing van ETL. Dat staat voor 'extract, transform and load', het uit verschillende bronnen distilleren, omzetten en in een (analyserende) applicatie laden van data.
Als type is de toepassing nog onvolwassen. Het gereedschap wordt ten eerste niet langer alleen door zakelijke analisten ingezet. Het blijkt bijvoorbeeld handig bij systeemmigraties of voor het consistent houden van gegevens in verschillende systemen.
BO en Cognos leveren het zowel los als ingebouwd in hun rapportagesuites. Ook hier zijn er kapers op de kust, waaronder Ascential Software, Informatica, Information Builders en Pervasive.
Een andere is Microsoft. Het concern bouwde datatransformatie-mogelijkheden in de eigen database, SQL Server. De kwaliteit is goed, aldus Cibit-consultant Pieter den Hamer. Hij is de auteur van het boek 'De organisatie van Business Intelligence', dat in maart verschijnt. "Het maakt ETL voor een aantal gebruikers relatief goedkoop."
Topman Bernard Liautaud van Business Objects is voorlopig niet benauwd. Het inbouwen van ETL-tool Data Integrator in de rest van de BI-suite levert gebruikers volgens hem grote (kosten)voordelen op. "Kijk dus niet alleen naar de aanschafprijs."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-01-21T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.