BI voor de werkvloer

Microsoft maakt scorecarding stuk eenvoudiger

Het grootste pluspunt van Microsofts oplossing voor business intelligence (BI) is de nauwe verwevenheid met Office 2007. “Met onze scorecard manager, bijvoorbeeld, kan iedereen zien hoe de bedrijfsprocessen verlopen”, zegt Bruno Aziza.

Tijdens het eendaagse evenement over de Business Scorecard Manager (BSM) in stadion Galgenwaard geeft de product manager BSM van Microsoft uitleg over de aanpak van bedrijfsintelligentie door de softwarefabrikant uit Seattle. Aziza maakt daarbij uitstapjes naar SQL Server 2005 en Office 2007, en natuurlijk Sharepoint Portal Server. Wat hij in elk geval gezegd wil hebben, is dat Microsoft een geïntegreerde oplossing biedt die tot op het laagste niveau in de organisatie bruikbaar is. “Bijna iedereen weet wel hoe hij met de Office-producten moet omgaan.”

Aziza haakt hierbij aan op de recente bevindingen van IDC Research, zoals die zijn neergelegd in ‘De Nederlandse Intelligentiemonitor 2006’. Daaruit blijkt dat organisaties die sturen op prestaties van het personeel het beter doen dan zij die dat achterwege laten. Daarnaast blijkt dat managementinformatie vaak in de top blijft hangen.

“Het gevolg daarvan is dat met name op operationeel niveau en ook op tactisch niveau een beperkt reactievermogen beschikbaar is”, aldus de IDC-studie.


Voor de massa

Al bij de presentatie van SQL Server 2000 sprak Microsoft van ‘BI for the masses’. Het heeft tot de presentatie van SQL Server 2005 geduurd voordat het product integrale, schaalbare bi-tools in zich had. De achterliggende boodschap is echter dezelfde gebleven: ‘BI for the masses’. Volgens Aziza is de software van de grote bi-leveranciers (SAS, Cognos, Business Objects, Oracle en Information Builders) te ingewikkeld en te duur. “Ik kom zelf van Business Objects – net als mijn baas trouwens, maar dat is geheel toevallig. Microsoft aast niet op werknemers bij concurrenten. Als ik dan eens een presentatie gaf, dan vroeg er altijd wel iemand: ‘Hoe krijgen we die gegevens dan in Excel?’.” Hij voegt eraan toe dat Microsoft er niet op uit is om rechtstreeks de concurrentie aan te gaan met de gevestigde bi-leveranciers. Hij vertelt ook dat er complexe omgevingen zijn, met mainframes en min of meer exotische applicaties, die hij liever aan de specialisten overlaat. Bij het gros van de markt is Microsoft echter wel op zijn plaats, aldus de product manager.

Hoewel hij de Business Scorecard Manager voor het voetlicht behoort te brengen, gaat veel van zijn verhaal ook over SQL Server, Office 2007 en Sharepoint Portal Server. “Met die laatste kunnen we version control doen en ervoor zorgen dat je informatie met iedereen kunt delen. Als je het koppelt aan de Active Directory, dan kun je precies regelen wie welke informatie mag zien en wie niet. Je kunt zelfs tot op celniveau in Excel aangeven wie er iets aan mag veranderen en wie niet.” Aziza antwoordt dit op de opmerking dat Business Objects in zijn XI-versie (eXtreme Insight) een koppeling heeft gemaakt met de Office-wereld, met name Excel, maar dat daar het risico bestaat dat iemand zaken wijzigt in Excel, zonder dat dit doorkomt naar XI. Door de nauwe integratie van het Microsoft-platform bestaat dat gevaar niet met ‘zijn’ producten.


Bedrijfsregels

Moet je dan een Microsoft-only platform hebben? “Nee, natuurlijk niet. Wij weten ook wel dat onze klanten meerdere platformen hebben en meerdere databases en talloze applicaties die de databronnen raadplegen. Onze BSM kan met die verschillende databronnen overweg.”

Met een dashboard alleen kom je er tegenwoordig niet, legt hij uit. “Die laat bij wijze van spreken alleen zien dat je 120 rijdt. Als je geen koppeling hebt met een applicatie die weet dat je op dat stuk weg maar 100 mag rijden, dan loop je het risico een bon te krijgen. Dat je daar slechts 100 km/u mag rijden, is een Key Performance Indicator. Je moet dat dan nog koppelen aan de bedrijfsregels. Als die is dat je geen snelheidsovertredingen mag maken, dan laat de applicatie een signaal zien of horen dat er iets mis gaat. Dan heb je het over scorecarding. Wij hebben heel veel aandacht besteed aan de business rules. En vervolgens heel veel aandacht besteed aan de presentatie.”

Aziza bezweert dat iedereen een scorecard kan maken. “Je hebt in het begin alleen een it-professional nodig die de juiste koppelingen met de databronnen legt, maar daarna kan iedereen een eigen scorecard maken.” Nog een poging: “Een scorecard brengt omzet, winst en kosten bij elkaar. Je kunt heel makkelijk de verbanden zien. En dan ook meteen reageren. Je hoeft niet eerst een dure it’er binnen te halen om iets te bouwen, voordat je inzicht hebt in de stand van zaken.”


Onderwijs

Aziza is ervan overtuigd dat veel mensen in Excel hun overzichten willen zien. Zijn collega’s van de Office-groep hebben zich dan ook danig bemoeid met de ontwikkeling van BSM. De huidige koppeling is echter nog gebaseerd op Office 2003. Volgens Aziza is het niet nodig om alle scorecards opnieuw te gaan bouwen, zodra Office 2007 (verwacht in november 2006 – TM) het licht ziet. Daar hebben eindgebruikers en it’ers geen omkijken naar. “Je hebt wel deskundigen nodig als je nieuwe databronnen wilt gaan toevoegen, maar dat is een eenmalige actie.”

Hij wijst erop dat mensen helemaal niet geïnteresseerd zijn in de achterliggende technologie. “Ze stellen alleen belang in het resultaat; dus dat moet je zonder mankeren kunnen leveren. Het is als voortdurend praten over de schep, terwijl het de eindgebruikers alleen om de kuil is te doen.” Wie zijn die eindgebruikers dan in Nederland, waar scoort de Business Scorecard Manager? Zijn Nederlandse collega schiet hem te hulp. “Wij zijn vrij sterk in het onderwijs. Hogeschool Utrecht bijvoorbeeld. De onderwijsinstituten moeten tegenwoordig laten zien hoe ze presteren. Daar hebben ze actuele informatie voor nodig, afgezet tegen het beleid”, aldus Hans van der Meer, audience manager information worker and consumer bij Microsoft Nederland.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-05-19T09:17:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.