Ton Risseeuw: groot respect, maar niet populair

IT-persoonlijkheid van dit millennium

Ton Risseeuw geniet groot respect in de Nederlandse IT-wereld, maar is niet populair. Hij wordt vaak afgeschilderd als een autoritair leider. Zijn reputatie heeft hem echter niet in de weg gestaan om 'zijn' Getronics van de grond af op te bouwen tot een miljardenconcern. Zijn laatste kunststukje, de overname van Wang Global, geeft Getronics zelfs wereldwijd glans.

Die prestatie maakt van Risseeuw de Nederlands IT-persoonlijkheid van dit millennium. Althans, volgens een aantal lezers en stemmers, want 'De Generaal' staat momenteel met Joop Oosterom op een gedeelde vierde plaats van deze ranglijst.

Acquisities

De Generaal, alias mister Getronics, wist zijn bedrijf vanaf 1983 door middel van autonome groei en acquisities op te bouwen. Datex, Koning & Hartman, Raet en Wang Global; het zijn allemaal voorbeelden van de schijnbaar onstilbare overnamehonger van Risseeuw. Hij verslikte zich slechts eenmaal in een acquisitie. En dat was eind 1997 met overheidsautomatiseerder Roccade.
Meesteronderhandelaar Risseeuw, zoals een van zijn bijnamen luidt, bleek een veel te hoog bod op Roccade te hebben uitgebracht (1,2 miljard gulden versus 700 miljoen van concurrent IBM). Door te stellen dat het boekenonderzoek had uitgewezen dat Roccade te kampen had met teveel millenniumklussen bij de overheid, probeerde Risseeuw de overnameprijs sterk te drukken. Voor de door hem achteraf gewenste prijs kreeg hij het echter niet en de onderhandelingen mislukten.

Onderhandelaar

De gang van zaken rond Roccade typeert wel de onderhandelingstactiek van Risseeuw. Altijd hield hij de hand zoveel mogelijk op de knip. Niet alleen met overnames overigens, ook in de reguliere bedrijfsvoering predikte Risseeuw soberheid. Pas als een overnamecontract gesloten was, begonnen de eigenlijke onderhandelingen over de exacte uitleg van de kleine lettertjes.
Kleurrijk en succesvol als Risseeuw is, verdient hij een nominatie voor de titel 'Nederlands IT-persoonlijkheid van het millennium'. Zijn voorletters A.H.J. leverde Risseeuw al de bijnaam Alle heere Jezus op.  RV

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-08T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.