Collega belangrijker dan hard- en software

Liefst 93 procent van de kantoorwerkers gaat met plezier naar het werk.

De kwaliteit van hard- en software speelt daar een grote rol in, maar de inhoud van het werk, interne communicatie en leuke collega's zijn belangrijker. Uit een onderzoek dat de RAI liet doen naar het arbeidsplezier onder kantoorwerkers blijkt namelijk dat de kwaliteit van hard- en software op de vierde plaats staat als wordt gevraagd naar de factoren die het werk leuk maken. De RAI noemt dat opvallend hoog.
Daarna komen in volgorde van belangrijkheid 'afwisseling van het werk', 'waardering voor het werk', 'mate van zelfstandigheid', 'kwaliteit van het meubilair', 'automatisering' en 'bureaucratisch gehalte'. De RAI, die de resultaten van dit onderzoek presenteerde aan de vooravond van de Efficiency Beurs 97 (open van 29 september tot en met 3 oktober), liet ruim driehonderd kantoorwerkers ondervragen.

Efficiency

Ondanks de hoge score van 'arbeidsplezier' omschrijft 32 procent van alle ondervraagden de efficiency op het werk als 'niet zo goed', terwijl 5 procent het 'helemaal niet goed' vindt. 56 Procent van de ondervraagden vindt dat de doelmatigheid op het kantoor het predikaat 'goed' verdient. 7 Procent beloont de doelmatigheid met het oordeel 'zeer goed'.
Directeuren hebben over het algemeen een positiever beeld van de efficiency op het kantoor dan met name het middenkader. Van de laatstgenoemde groep vindt 44 procent dat de efficiency op het kantoor beter kan, terwijl slechts 18 procent van de directeuren deze mening onderschrijft. Van de overige (niet leidinggevende) medewerkers vindt 33 procent dat er doelmatiger kan worden gewerkt.
De kantoorwerkers van nu vinden dat efficiënt werken veel meer behelst dan een goede automatisering. Diegenen die van mening zijn dat de efficiency onvoldoende is, klagen vooral over een gebrekkige communicatie binnen het bedrijf. Verder wordt vaak geklaagd over de bureaucratie in een organisatie. Daardoor is de besluitvorming traag of onduidelijk. Slechte automatisering komt in dit klachtenrijtje in de middenmoot voor. Ook diegenen die vinden dat de efficiency op het werk prima is, noemen interne communicatie als de belangrijkste factor. Goede kantoorautomatisering en het feit dat men kan beschikken over de benodigde kantoorapparatuur en -artikelen worden als tweede succesfactor ervaren. Corr.
 
Zuurstofeilanden voor buronauten
Alles wat in een moderne kantooromgeving nodig is, valt onder één dak te bewonderen tijdens de Week van de Efficiency. Met die slogan presenteren ruim vijfhonderd exposanten tussen 29 september en 3 oktober hun waren op de RAI in Amsterdam: van de laatste trends op het gebied van ICT, personeelsmanagement en documentbeheer tot de nieuwste snufjes op gebied van Internet/intranet, kantoorartikelen en telecommunicatie.
Uit het onderzoek van RAI (zie nevenstaand artikel) blijkt dat driekwart van de ondervraagden niet de mogelijkheid heeft thuis te werken, hoewel een kwart dat best zou willen. Misschien dat een bezoek aan stand nummer 510 een oplossing voor dit probleem biedt. Hier presenteert distributeur Five 4 U een 'complete oplossing' voor mobiel werken. Futuristischer is het moderne werkstation van Voko, waarbij ergonomisch verantwoord de 'buronaut' cyberspace kan verkennen. Ook een aardige noviteit zijn de 'zuurstofeilanden', een hydrocultuur die zorgt voor een betere luchtvochtigheid en verhoging van het zuurstofgehalte in kantoor. Wie het na een dag of wat rondsjouwen op de beurs echt gehad heeft, kan altijd nog de 'on-site massage' laten doen. Een mobiele massagepraktijk die stress als bij toverslag doet verdwijnen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-09-26T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.