Hoopgevend (William ten Brink)

Het kabinet Balkenende bezuinigt volgend jaar 5,7 miljard euro. Harde maatregelen zijn noodzakelijk om de overheidsfinanciën op orde te brengen en de economie te versterken. Die maakt immers de grootste inzinking door sinds begin jaren tachtig.

Het is daarom hoopgevend dat het kabinet met een 'nu-of-nooit-scenario' ondanks alle bezuinigingsmaatregelen diep in de buidel tast om ict over een breed front in te zetten voor economische vernieuwing en versterking en voor de aanpak van maatschappelijke problemen. Na goede voornemens in de regeringsverklaring voegt Balkenende-II nu ook de daad bij het woord door ict een belangrijke rol te geven in economie en samenleving. Niet alleen door veel geld vrij te maken voor verbetering van technisch onderwijs, kennis en onderzoek, maar ook door het bedrijfsleven te stimuleren, bijvoorbeeld met het opstellen van een speciale 'ict-agenda'.
Investeren in onderwijs is hard nodig. In het artikel 'Laag opgeleid Nederland' in deze Computable leest u dat slechts 5 procent van de studenten een bèta- of technische opleiding volgt. Daarmee scoort Nederland, samen met Italië, lager dan alle andere Europese landen. Dat is een beroerde uitgangspositie voor een land dat dé kenniseconomie van Europa wil worden.
Terecht dus dat het kabinet 700 miljoen euro uittrekt voor verbetering van onderwijs en vergroting van kennis, de hoofdingrediënten voor innovatie. Het begin deze maand geïnstalleerde Innovatieplatform moet de belangrijkste adviseur van de regering worden op het gebied van samenwerking van onderzoeks- en onderwijsinstellingen met het bedrijfsleven.
Voor het bedrijfsleven is innovatie, vooral in de praktijk, echter ook het benutten van kansen op meer omzet en winst. Complexe wet- en regelgeving werkt wat dat betreft verstikkend en hindert bedrijven in hun groeimogelijkheden. Nu het kabinet zo nadrukkelijk en over een breed front kiest voor ict, is het óók zaak om die hindernissen weg te nemen; de overheid in een stimulerende en faciliterende rol. Ook voor Balkenende-II geldt: wie a zegt moet ook b zeggen.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-09-19T00:00:00.000Z William ten Brink
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.