Gerard Sanderink houdt niet van klungelen

'Geen hokuspocus'

Gerard Sanderink leidt het grootste niet-beursgenoteerde Nederlandse automatiseringsbedrijf. Hij staat erom bekend niet mee te doen aan hypes en met beide benen op de grond te staan. Wie is die nuchtere man uit Twente, die weigert uit zijn geboorte-omgeving te vertrekken en dus iedere ochtend twee uur in de auto zit naar Centric in Gouda?

  
Gerard Sanderink: 'Ik heb de mystiek rond it tot gewone proporties teruggebracht'

Hoe bent u in de ict terecht gekomen?
"Eigenlijk door toeval, want ik had er niets mee. Na mijn studie kwam ik in dienst bij uitgeverij Tijl, waar ik een jaar heb gewerkt. Vervolgens heb ik via een research fellowship bij Estec gewerkt aan de overdracht van gegevens over vaste verbindingen. Ik vond dat ik daar op een soort eiland zat, geen begeleiding kreeg. Ik ben er ambitieus begonnen, maar het werd een beetje een teleurstelling omdat ik me af ging vragen of ik wel echt die onderzoeks-man was. Vervolgens heb ik 2,5 jaar bij Stork in Hengelo gezeten, maar ook daar kon ik mijn ei niet kwijt. Ik had niet het idee dat het mijn roeping was."
"Bij toeval kwam ik terecht bij BSO en via BSO bij Heineken in Zoeterwoude. Daar werkten we met z'n tweeen (met zijn latere compagnon, Hans Quellhorst - red.) aan productie-automatisering. Met de ervaring die ik bij Tijl had opgedaan, had ik een redelijke kijk op minicomputers en besturingscomputers."
Interviews
In het kader van zijn 35-jarig bestaan brengt Computable dit jaar een aantal interviews met markante personen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de Nederlandse ict-geschiedenis
 
Alle afleveringen:
"Uiteindelijk zijn we een eigen bedrijf begonnen, vooral ook omdat we behoorlijk complementair waren. Hij zat aan de voorkant van de automatisering, de specificatie, ik deed meer de realisatie. We hebben onszelf vervolgens bij Philips Medical Systems gedetacheerd, waar we werkten aan de ontwikkeling van medische apparatuur. Daar heb ik me altijd wel thuis gevoeld."
 
Wat vindt u de grootste ict-mislukking van de afgelopen 35 jaar?
"De hele ontwikkeling richting internet. Men had een tijd geleden waanvoorstellingen over hoe de maatschappij eruit zou gaan zien. Mensen dachten dat in de toekomst alles via internet mogelijk was, niet alleen het afsluiten van verzekeringen of boeken van reizen, maar ook transport van goederen. Daarmee zijn ze behoorlijk onderuit gegaan."
"Voor mij waren dat moeilijke jaren, omdat het compleet tegen mijn gevoel indruiste, helemaal voorbij ging aan mijn voorstellingsvermogen. Ik ging aan mezelf twijfelen, omdat ik niet wist hoe ik erop in moest spelen. Het was een onzekere periode. Uiteindelijk ben ik er voor een deel in meegegaan, omdat ik internet op zich wel zie zitten. Je moet het alleen plaatsen op het gebied van informatieverstrekking en interactie met de burger."
 
Wat is uw grootste ict-mislukking van de afgelopen jaren?
"Vier overnames zijn mislukt. De overname van Netwatch (detachering van netwerk- en systeembeheerders, tevens een callcenter dat vanuit Emmen opereert- red.) en Vision, het eerste internetbedrijf dat we kochten, waren miskleunen. Daarnaast is de acquisitie van Triathlon, een bedrijf dat applicaties verkocht voor handelsbedrijven, een grote misser geweest. De werkwijze van die firma, was niet goed. De implementatie liet te wensen over en de klanten waren ontevreden. Daarbij verkochten ze vaak dingen waarvan ze vandaag aankondigden dat ze gingen komen, kregen daar geld voor binnen en konden het pas een jaar later leveren. Dat was erg opportunistisch. Als je zo'n bedrijf overneemt en er een betere onderneming van wilt maken, moet je eerst één à twee jaar door een heel diep dal. Dat was een catastrofe."
"Ook de overname van KSI is om een aantal redenen mislukt. Dat is een inschattingsfout van mezelf geweest. KSI was actief in drie sectoren; de centrale overheid, financiële instellingen en de telecomsector. Die laatste sector was een half jaar na de overname helemaal terug bij af door bezuinigingen. De financiële instellingen gingen door de beurscrash en de incidenten in de VS behoorlijk achteruit en de centrale overheden gaan nu fors bezuinigen. Daarnaast vind ik de kwaliteit en de instelling van het personeel niet voldoende. Als het slechter gaat met de markt en je wilt als bedrijf het hoofd boven water houden, moet je beter zijn dan anderen. Beter worden kun je onder meer door opleiding, maar vooral ook door je mentaliteit en door je schouders eronder te zetten. Dat moet toch voor een belangrijk deel van de persoon zelf uitgaan."
 
Wat vindt u de grootste ict-ontwikkeling van de afgelopen 35 jaar?
"De grootste ontwikkeling is de pc geweest. De computer is bij de burger terecht gekomen en bijna iedereen kan nu op internet."
 
Wat is uw grootste bijdrage aan de ict geweest?
"Ik denk dat ik de mystiek rondom de automatisering tot normale proporties heb teruggebracht. Op een gegeven moment kon alles in de automatisering, rezen de bomen tot de hemel en werden dikke salarissen betaald. Ook was de software vaak niet te begrijpen, ontastbaar. Ik ben een normaal, nuchter persoon en straal uit dat ik met beide benen op de grond sta. Daardoor kan ik dingen op een heldere en begrijpelijke manier formuleren, zodat het helemaal geen hokuspocus is. Ik zorg ook dat de salarissen binnen normale proporties blijven. Nu word ik als ondernemer ook meer gewaardeerd dan een paar jaar geleden, omdat men ziet wat de achtergrond was van mijn bedrijfsvoering."
 
Is er iemand waar u tegenop kijkt in de ict-wereld?
"Pfoe, dat is een moeilijke vraag. Een persoon die diepe indruk op mij heeft gemaakt, komt niet uit de automatisering. Dat is Frederik de Klerck van Zuid-Afrika. De wijze waarop hij de apartheid heeft afgebroken heeft en leiding gegeven heeft, maakt indruk op mij."
"In de ict-wereld heb ik niet echt een persoon waar ik tegenop kijk, maar ik begrijp nu wel een heleboel dingen van Ton Risseeuw (oud-Getronics-topman - red.). Hij had de naam dat, als hem iets niet aanstond, hij er iemand uitschopte, maar hij zit heel dicht op zijn zaak en schat dus ook de kwaliteiten van mensen heel goed in. Dit is toch een segment waar vaak mensen komen met veel kabaal en weinig inhoud."
 
Vindt u de ict-industrie volwassen?
"Ik vind wel dat die steeds volwassener wordt. Er gaan ook nog heel veel dingen fout, bijvoorbeeld bij de centrale overheid. Daar lopen teveel adviseurs met een eigen agenda rond. Dingen worden te grootschalig en te complex aangepakt. Ik denk dat daar tientallen miljoenen euro's te besparen zijn. Mijn vingers jeuken gewoon om daar eens iets aan te gaan doen. Eén van mijn motto's is: Kracht zit in eenvoud."
 
Hoe gebruikt u zelf ict?
"Niet. Ik heb geen computer thuis, zelfs niet op kantoor. Als ik een computer moet gebruiken gaat het ten eerste heel langzaam en ten tweede ben ik niet zo goed in typen. Ik heb ook geen zin om moeilijke dingen te gaan doen als ik het eenvoudiger kan regelen. Dat sluit ook aan bij de laatste fase waarin ik geautomatiseerd heb; toen zat ik veel achter een computer, maar ik liet het toetsenwerk door een ander doen. Daar voelde ik me goed bij, ik heb een verschrikkelijke hekel aan klungelen."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-09-05T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.