Salaris ict'ers afgelopen jaar flink omhoog

Toenemende trend naar individualisering

De salarissen van ict-professionals zijn het afgelopen jaar fors gestegen. Er is daarnaast een trend waar te nemen naar individualisering. Zeven op de tien ondervraagde ict'ers zou absoluut niet bereid zijn loon in te leveren voor het behoud van baan en continuïteit van het bedrijf.

Ict'ers zijn er qua loon afgelopen jaar gemiddeld zo'n 3,5 procent op vooruit gegaan. In de dienstensector was de stijging het grootst: daar konden ict-professionals gemiddeld rekenen op een salaristoename van 5,4 procent. Dat concludeert Ernst & Young in zijn tweemaandelijkse ICT Barometer, het lopende onderzoek naar de ontwikkelingen op ict-gebied in Nederland.

Opmerkelijk

De salarisstijging is vooral het gevolg van een tekort aan ict-specialisten. Zelfs binnen de overheid en de non-profitsector, waar momenteel de nullijn wordt gehanteerd, stegen de salarissen met 1,6 procent. De toename in loon is opmerkelijk te noemen in een tijd waarin een deel van de ict-diensten omwille van kostenbesparingen massaal naar het buitenland verdwijnt. "Nederlandse ict-ondernemingen moeten ervoor waken zichzelf niet uit de markt te prijzen door te hoge salariskosten. Er moet een slimme combinatie worden gevonden tussen enerzijds een goede beloning en anderzijds het beste uit onze ict'ers halen op het gebied van kwaliteit en werklust", aldus Jacob Verschuur, directeur van Ernst & Young ICT Leadership.

Individualisering

Ict'ers zijn niet bereid om een deel van hun salaris in te leveren om daarmee de continuïteit van het bedrijf en hun baan veilig te stellen als dat nodig zou zijn. Verschuur: "Hier zie je ook de toenemende trend naar individualisering. Als dit ook leidt tot een hoger kwaliteitsbesef en harder werken, dan behalen we als dienstverleningsland absoluut voordeel."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-09-09T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.