Bonden en werkgevers hopen op landelijke status hardware-cao

Vakbonden en werkgeversvereniging ICT hopen op een algemeen bindende verklaring van de huidige cao voor informatie-, communicatie- en kantoortechnologie. Het zou de eerste keer zijn dat de hardwarecao landelijke status krijgt.

De aanvraag ging twee weken ging naar het ministerie van Sociale Zaken, meldt onderhandelaar voor FNV Bondgenoten Gerard van Hees. Het gaat om de cao die loopt van 1 juni 2003 tot 30 september 2004.
Het zou de eerste keer zijn dat de ick- of hardware-cao landelijke status krijgt. Bonden en de werkgeversvereniging ICT proberen dat al enkele jaren voor elkaar te krijgen. "De aanvraag ketste steeds af op bijvoorbeeld de definitie van de doelgroep. Het ministerie wil zeker weten dat deze werknemers bijvoorbeeld behoren bij de kleinmetaal-cao", vertelt Van Hees.
Om de aanvraag goed te krijgen, schakelden de bonden en werkgevers consultants in van Kpmg. Zij concludeerden dat de werknemers voor wie de hardware-cao zou gelden, vrijwel allemaal werken bij een bedrijf dat lid is van Vifkantec en de werkgeversvereniging ICT, aldus Van Hees. In totaal geldt de cao voor zo'n 35.000 werknemers, telde Kpmg; dat zijn onder meer de onderhoudstechnici van bedrijven als Xerox, Océ, HP en IBM. Van Hees: "Wij kennen niet alle bedrijven waarvoor deze cao geldt. Het is aan ons om die op te sporen."

Verlopen

Tegen de tijd dat het ministerie de cao algemeen bindend heeft verklaard, is de slotdatum waarschijnlijk al verstreken. De 2 procent loonsverhoging uit de cao gaat daarmee voorbij aan hen voor wie de cao geldt, schat Van Hees.
Ministeriële goedkeuring kan wel gevolgen hebben voor die ict-bedrijven waar de loonschalen afwijken van de cao. Dat zijn er niet veel, denkt voorzitter van de werkgeversvereniging ICT, Hans Keukelaar. "Een enkel bedrijf zit met de salarisschalen onder deze minimum-cao, 95 procent zit er boven."
Dat de cao algemeen bindend wordt verklaard, heeft volgens Keukelaar als voordeel dat bedrijven niet op arbeidsvoorwaarden met elkaar hoeven te concurreren. "Het geeft je een norm, die in de bedrijfstak op minimumniveau voorwaarden schept."
Het verzoek om deze algemeen-verbindend verklaring wordt niet belemmerd door de beslissing van het kabinet Balkenende om cao-afspraken in 2004 en 2005 die leiden tot loonstijgingen, die status niet te geven. Volgens Van Hees geldt die maatregel alleen voor cao's vanaf oktober dit jaar.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-08-27T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.