Internetspecialist Wisdom in de etalage

Grootaandeelhouders voelen niets meer voor bedrijf

Wisdom International zoekt een koper. De leverancier van Internetoplossingen uit Assen voert op dit moment oriënterende gesprekken met belangstellenden. Internetbedrijf Devote uit Bunnik behoort tot deze groep. In september of oktober moet de keuze zijn bepaald.

Wisdom werd ruim vijf jaar geleden opgericht door Peter Poortinga (ex-BSO) en Philip Abernathy (ex-Shell). Beiden hebben elk 40 procent van de aandelen in hun bezit. Het personeel heeft de resterende 20 procent in handen via een aandelenregeling. "De oprichters willen van hun belang af, omdat ze weinig voeling meer hebben met het bedrijf", zegt Willem Weijers ad-interim directeur Wisdom International. Wijers bekleedt deze post nadat de grootaandeelhouders zich hadden teruggetrokken als actief bestuurder. Poortinga wil tijd voor zichzelf, terwijl Abernathy Wisdom Products heeft overgenomen. Dit productgeoriënteerde onderdeel paste niet goed bij het dienstverlenende karakter van de rest van het bedrijf. Abernathy heeft het omgedoopt tot Thrulogic, leverancier van toepassingen voor bedrijfsmanagement, zoals de software van Augeo.

Gesprekken

Weijers wil niet aangeven met welke partijen hij gesprekken voert. Volgens aandeelhouder Poortinga lopen er in ieder geval gesprekken met een beursgenoteerd bedrijf. In dat licht bezien zou Devote uit Bunnik in aanmerking komen. Het Internetbedrijf kent Wisdom goed - het voert evenals het Assense bedrijf opdrachten uit voor de Gasunie - en is ook actief in Noord-Nederland na de overname van Insite uit Zwolle. Navraag bij Devote-directeur Dennis Steen leert dat er inderdaad verkennende gesprekken worden gevoerd.
Ad-interim directeur Weijers, die de verkoop begeleidt, verwacht dat alle aandelen verkocht zullen worden. "Het personeel heeft weinig aan aandelen Wisdom die straks onder een nieuwe eigenaar niets meer waard zullen zijn." In de onderhandelingen staan twee voorwaarden centraal: de kopende partij dient aanvullend op andere markten te opereren en Wisdom moet als entiteit blijven bestaan. "Dan bedoel ik niet de BV, maar het intact houden van de hechte club medewerkers", zegt Weijers.
Wisdom heeft eerder met adviesbureau Penta Scope gesproken over een overname. Begin januari kondigden beide partijen aan dat Penta Scope 20 procent van de aandelen zou overnemen. Die overeenkomst ketste in de loop van het jaar af, waarschijnlijk omdat men het niet eens kon worden over een gehele overname op termijn. Volgens Weijers waren de gesprekken niet goed voorbereid en liep de zaak daarom stuk.

Intranetten

Wisdom begon als een IT-dienstverlener die zich focuste op intranet-toepassingen. Via het netwerk van Philip Abernathy verwierf het opdrachten voor de Nederlandse Aardolie Maatschappij en Shell, waarvoor het een olieputinformatiesysteem bouwde. Abernathy, geboren in India, opende in zijn moederland in de stad Bangalore een softwarefabriek die hij inmiddels heeft meegenomen naar Thrulogic.
Inmiddels spreekt men van Wisdom International: een holding met drie BV's, een omzet van circa tien miljoen gulden en zo'n 65 medewerkers. De holding bestaat uit: Wisdom Groupware (Lotus Notes, zeven man), Wisdom Assen (de oudste en grootste groep; ontwerpen en beheren van web-maatwerkapplicaties, 43 man) en Wisdom Solutions (internet-oplossingen, zeventien man).
 
Geen personeelsproblemen
In tegenstelling tot andere geluiden zegt Henk Willems, directeur Wisdom Assen, weinig problemen te hebben met het vinden van nieuwe medewerkers in het noorden van het land. "In Groningen, Leeuwarden en Emmen bevinden zich voldoende informatica- en commerciële opleidingen. Alleen merken we dat veel spannende zaken zich in het westen afspelen. Daarvoor hebben we ervaren projectmanagers nodig." Wisdom Solutions opereert daarom sinds kort vanuit een locatie in Utrecht.
Willems meldt voorts dat Wisdom veel omzet verwacht te halen uit de implementatie van Internetportalen voor bedrijfsomgevingen. Het bedrijf maakte daarbij gebruik van de 'internet-uit-de-doos-oplossing' (Livelink) van OpenText. Daarnaast zorgt het IT-bedrijf voor de koppeling van legacy-systemen met een web-omgeving met behulp van middleware. Ook ontwikkelt het klantenservicesystemen voor de telecommunicatie- en energiemarkt. Opvallend genoeg werkt Wisdom als kleine leverancier bijna uitsluitend voor grote bedrijven, zoals KPN, Friesland Coberco dairy Foods, Telfort, Akzo, Shell, NAM, Gasunie, Philips en Martinair. De energiemarktplaats Energiebedrijf.com vormt daarop een uitzondering.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-25T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.