Salaris bij IT-dienstverleners gedaald

Grootste loonstijgingen in non-profit sector

Het salaris van automatiseerders die werken voor pure IT-bedrijven is het afgelopen jaar gedaald. Dit blijkt uit de salarisenquête van Berenschot Informatica. In de overige branches stegen de lonen van de automatiseerders, met de non-profit sector als uitschieter. Het gemiddelde jaarsalaris van de automatiseerders steeg met 3 procent tot 78.700 gulden.

De salarisstijging voor de IT'ers is blijkens de cijfers gering, maar wel meer dan de toename van 2,8 procent van de cao-lonen in Nederland. Bovendien is er sprake van een reële stijging, aangezien de Consumentenprijsindex met 2,2 procent is toegenomen. Toch zijn de resultaten niet voor iedereen even gunstig.

Vanaf 1975 nam het verloop gestaag toe tot 10,6 procent. In de periode '98-'99 is het verloop echter met 1,7 procent verminderd.

De automatiseerders die werken voor IT-dienstverleners scoren het slechtst. Hun gemiddelde jaarsalaris bedraagt nu 66.100 gulden. De banken en verzekeraars betalen het best, net als in voorgaande jaren. Automatiseerders die in deze branche werkzaam zijn, verdient gemiddeld 89.100 gulden. De lonen in de non-profitsector stegen het afgelopen jaar met meer dan 10 procent, tot gemiddeld 81.400 gulden.

Leeftijd

Senior adviseur Koos Goddijn van Berenschot wijst wel op de daling van de gemiddelde leeftijd in de IT-bedrijven tot 33,6 jaar. De gemiddelde leeftijd van alle automatiseerders ligt op 36,78 jaar. Dit zou een verklaring kunnen zijn voor de lagere lonen bij IT-dienstverleners. Toch is het verschil in salaris te groot om dit alleen aan het leeftijdsverschil toe te schrijven.
Voor wat de functies betreft, zijn dit jaar de netwerkbeheerders, informatieanalisten en pakketimplementatoren de grootste slachtoffers. Hun salaris daalde. Dit geldt niet voor senior systeemontwerpers, adviseurs, testers, architecten technische infrastructuur en database architecten. Zij kregen juist meer geld bijgeschreven op hun rekening.
Opvallend is verder dat werkgevers meer gebruikmaken van markt- of schaarstetoeslag. Het aandeel automatiseerders dat een dergelijke bonus ontvangt steeg van 0,6 procent in 1998 naar 4,6 procent in 1999. Tevens beschikt 36 procent van de IT'ers over een bedrijfsauto. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van 1998.

Personeelsverloop

Het personeelsverloop onder automatiseerders is het afgelopen jaar enigszins afgenomen. Vorig jaar stapte 10,6 procent van de werknemers over naar een ander bedrijf. In de periode 1998-1999 nam dit af tot 8,9 procent. Het personeelsverloop bereikte vorig jaar een record. Een zorgwekkende ontwikkeling gezien de krapte op de arbeidsmarkt. Bedrijven ondervinden grote problemen automatiseerders te werven en dan is het vervelend als via de achterdeur eentiende deel van het personeelsbestand vertrekt. Een aantal organisaties heeft daarom de aandacht verlegd van werving naar behoud van personeel. Uit de cijfers van Berenschot blijkt dat dit enige vruchten begint af te werpen.
Het verloop is het grootst onder informatie-analisten, adviseurs apparatuur en software, opleidingsadviseurs en informatiemanagers. In de non-profitsector vertrok maar liefst 18,5 procent van de automatiseerders. Vrouwen vertrekken vaker dan mannen; 15,1 procent tegen 8,3 procent. Het verloop onder vrouwen tot 25 jaar bedraagt zelfs 42,9 procent.
Volgens Thèrese van den Hurk, directeur Berenschot Informatica, is verbetering van het salaris de belangrijkste reden voor vertrek. "Als tweede reden komt het gebrek aan uitdaging naar voren."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-07-23T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.