Wie is IT-persoonlijkheid van dit millennium?

Lezersoproep voor verkiezingen

Bij het naderen van de millenniumwende acht Computable de tijd rijp om na te gaan wie de afgelopen duizend jaar de meeste invloed heeft gehad op de ontwikkeling van de Informatie en Communicatie Technologie. Vele technologieën, trends en al dan niet mislukte initiatieven zijn de revue gepasseerd, met bijbehorende uitvinders, bedenkers, goeroes en praatjesmakers. Het moment is nu aangebroken om terugkijkend al deze ontwikkelingen op de juiste waarde te schatten en de belangrijkste IT-persoonlijkheid van dit millennium te kiezen.

Daarom deze verkiezing van de 'IT-persoonlijkheid van het millennium'. De redactie van Computable roept alle lezers op een stem uit te brengen op zijn of haar favoriet. Om u een beetje te helpen, zetten wij de komende weken op deze pagina een aantal kandidaten als voorbeeld in de schijnwerpers. Uiteraard hoeft u zich niet aan onze selectie te houden.

Grootheden

Het is natuurlijk denkbaar dat u kiest voor huidige grootheden als Bill Gates van Microsoft of Larry Ellison van Oracle. U kunt echter ook uw stem uitbrengen op mensen als Linus Thorvalds, maker van Linux en uitdager van het Microsoft-imperium, of Vinton Cerf, de geestelijk vader van internet. En wat denkt u van James Gosling, schepper van de platformonafhankelijke programmeertaal Java, of Andrew Grove, medeoprichter en voormalig roerganger van chipgigant Intel?
We hebben bewust gekozen voor de tijdsspanne van duizend jaar, zodat u ook verder uit de historie kunt putten. Immers, de grondslagen voor de huidige ICT-industrie liggen in een ver verleden. Daarom is een keuze voor bijvoorbeeld Alexander Graham Bell, uitvinder van de telefoon, gerechtvaardigd. Of denk aan Charles Babbage, ontwerper van de differentiemachine voor wiskundige berekeningen, of Augusta Ada, algemeen beschouwd als de eerste programmeur.

Buitenstaanders

Uiteraard oefenen niet alleen automatiseerders invloed uit op de ontwikkeling van de ICT. Ook 'buitenstaanders' komen voor de verkiezing in aanmerking. Zo zal de beslissing die rechter Thomas Penfield Jackson neemt in de Microsoft-rechtszaak, enorme sporen nalaten in de branche.
De breedsprakige Amerikaanse vice-president Al Gore noemt zichzelf de bedenker van de term elektronische snelweg. Als u dit terecht vindt, kunt u op hem stemmen. Ook Thomas Alva Edison, uitvinder van de lamp en Benjamin Franklin, die de mogelijkheden van elektriciteit doorzag, zijn geschikte kandidaten.

Nederlanders

Naast de algemene verkiezingen, organiseert Computable tevens de electie van de belangrijkste Nederlandse IT-persoonlijkheid. Hierbij kunt u denken aan mensen als Eckart Wintzen, oprichter van BSO, Ton Risseeuw, mister Getronics, Jan en Paul Baan, oprichters van het gelijknamige softwarebedrijf.
De uitslag van beide verkiezingen verschijnt in december van dit jaar in Computable. De keuze is aan u!
 
U kunt vanaf nu uw keuze doorgeven, met de restrictie dat deze maar eenmaal wordt geregistreerd. We verzoeken u in enkele zinnen de keuze te motiveren. Het is mogelijk te stemmen via onze internetsite http://www.computable.nl/loopbaan. U kunt ook uw stem en motivatie sturen naar:
Redactie Computable
Postbus 9194
1006 CC Amsterdam. Onder vermelding van 'verkiezingen'.
e-mail: computable@bp.vnu.com (subject: verkiezingen).

 
Prijzen
Volgens goed gebruik horen bij een verkiezing prijzen. Normaliter gaan deze naar de winnaars. Politici winnen bijvoorbeeld een plek in de Tweede Kamer. Missen en Misters winnen auto's, verre reizen of lucratieve baantjes en de winnaar van Computables IT Award krijgt een kunstwerk en eeuwige roem.
Omdat de 'Man of vrouw van het Millennium' al is heengegaan, danwel goed gefortuneerd is, kunnen nu de kiezers iets winnen.
De tien meest originele en spraakmakende inzendingen worden beloond met een boekenbon. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-07-16T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.