‘Mensen gaan er vanuit dat ik de secretaresse ben’

Gezocht ict’er (v/v)

In de ict werken weinig vrouwen. Toch zijn ze er wel te vinden. Computable stelt vrouwen in de ict aan je voor. Deze week Iris van den Berg.

Welke functie heb je?

Mijn functie is security project manager bij Britisch Telecom (BT). Ik ben verantwoordelijk voor een portfolio van projecten van BT Global Services Information Security en zorg ervoor dat deze projecten op een efficiënte en professionele manier gemanaged worden. Mijn werkomgeving strekt zich uit over 150 landen en over verschillende business units van BT. De projecten die ik doe hebben veel te maken met het uitleggen van BT’s benadering en aanpak van security. Met behulp van bijvoorbeeld uitkomsten van onderzoeken leg ik uit hoe grondig en succesvol deze is. Daarnaast zit ik in een management development programma, het zogenaamde Graduate Programme waarbij er naast mijn baan geïnvesteerd wordt in training en opleiding. Zo begin ik in december aan een masteropleiding Telecom Engineering van het University College of London.


Hoe ben je er gekomen?

In 2004 ben ik afgestudeerd in de bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit van Groningen, mijn afstudeerrichting daar was business development. Dit richtte zich vooral op het spanningsveld tussen product-, markt- en technologieontwikkeling. Verder heb ik tijdens mijn studie een aantal vakken aan de Universiteit van Stellenbosch (Zuid-Afrika) gevolgd aan de faculteit van Industrial Psychology. Na mijn afstuderen heb ik 2,5 jaar als persoonlijk assistent van Ayaan Hirsi Ali gewerkt. Omdat ik me daar op een gegeven moment niet meer verder kon ontwikkelen ben ik naar nieuwe mogelijkheden op zoek gegaan. BT sprong er voor mij al snel uit omdat ik graag bij een internationale en innovatieve organisatie wilde werken. Bovendien vind ik BT erg interessant omdat het bedrijf in zijn strategie gedreven wordt door de wensen van de klant.


Wat is het leukste aan je baan?

Het leukste aan mijn baan vind ik dat ik bij een toonaangevend en dynamisch bedrijf werk. BT is een wereldwijd bedrijf, dat diensten levert in meer dan 170 landen en voor wie meer dan 20 procent van de nieuwe opdrachten voor netwerkgeoriënteerde it-diensten van buiten het Verenigd Koninkrijk komt. De afwisseling van de projecten, het internationale karakter en de mogelijkheden tot ontwikkeling maken dat elke dag verschillend is, ik me kan ontplooien en me hier op mijn gemak voel. BT maakt een transformatie door van telecommunicatie- naar it-bedrijf en levert hoe langer hoe meer it-diensten.


Wat merk je als vrouw van de ict als mannenwereld?

Bij BT is de verhouding man/vrouw redelijk in evenwicht. Maar wat mij opvalt als vrouw is dat er, doordat er veel mannen in de ict werken en vooral binnen security, men niet erg gewend is aan vrouwen in niet-ondersteunende functies. Ik werk op een kamer met vier mannen. Als vijfde persoon en vrouw kwam ik daar bij te zitten. Het is me al een paar keer overkomen dat mensen er automatisch vanuit gaan dat ik dus de secretaresse van de vier heren ben.


Hoe kunnen er meer vrouwen in de ict komen?

Vrouwen moeten zich vooral niet door mannen en de techniek af laten schrikken. Ik vind het fascinerend om deze wereld te ontdekken en te zien wat voor verschillende communicatiemogelijkheden er allemaal zijn. Als je je nieuwsgierig en geïnteresseerd opstelt zal, in het algemeen, iedereen voor je open staan, zowel mannen als vrouwen. Zorg dat je goed beslagen ten ijs komt. Een goed boek om dagelijkse tips en trucs voor vrouwen op het werk uit te halen is Op de ladder door het glazen plafond van Silke Foth. Dat is echt een aanrader!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-03-02T00:00:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.