Opmerkelijke resultaten bij de 19 gekozen functies

Ouder betekent niet meer salaris

Een netwerkarchitect volgt tijdens zijn loopbaan de meeste cursussen, namelijk twintig. Een programmeur of helpdeskmedewerker doen het meestal met zeven cursussen beduidend slechter, maar verdient gemiddeld ook minder. En je oudere collega verdient niet altijd meer dan jij.

De ict kent wel 60.000 functienamen, bleek uit onderzoek van het Britse Marketing Improvement. Computable heeft geprobeerd dit aantal terug te brengen naar negentien Nederlandse ict-functies. Deze zijn op de volgende bladzijden te vinden.

Na een analyse van de aangeleverde gegevens van De Breed & Partners door Computable blijkt dat een architect technische infrastructuur of netwerkarchitect de meeste cursussen volgt tijdens zijn loopbaan. Gemiddeld zijn dat er twintig. Daarvan volgt hij de meeste extern, namelijk dertien. Een programmeur en helpdeskmedewerker volgen gemiddeld zeven cursussen tijdens hun loopbaan en staan daarmee op een laatste plaats.

De cursussen databasemodelleertechnieken, Itil en SQL worden door ict'ers het meest gevolgd. Alle drie de cursussen worden bij tien van de negentien functies genoemd.

Vooropleiding

Een hogere vooropleiding betekent niet altijd een hoger salaris. Opmerkelijk is dat in sommige functies een werknemer met een mbo-opleidingsniveau meer verdient dan een ict'er met een wo-achtergrond. Dat is vooral goed te zien bij de functie van systeemanalist. Een systeemanalist met mbo-niveau verdient 68.726 euro bruto, terwijl die met een wo-opleidingsniveau 48.842 euro bruto verdient. Judith Bokhorst, consultant bij De Breed & Partners wijt dit vooral aan een klein aantal respondenten in een bepaalde functiegroep. "Iemand met een hoog salaris met een mbo-achtergrond kan het hele gemiddelde omhoog halen", zegt ze.

Wat opvalt, als gekeken wordt naar de salarisinformatie, is dat het jaarsalaris van de meeste functies lager is dan het gemiddelde jaarsalaris in 2006 van 40.704 euro bruto. Vanwege het specialisme is het logisch dat de functies erp, sap- en baanspecialist en securityspecialist boven het gemiddelde zitten. Verder zitten ook het salaris van de manager automatisering, de manager systeem- en netwerkbeheer, netwerkarchitect, projectmanager en systeemanalist boven het gemiddelde salaris.

Minder logisch is het lage gemiddelde salaris van een ict-consultant. Dat komt onder andere, omdat de functie consultant een vrij brede functie is, vertelt Judith van Bokhorst. "Het is de meest gevaarlijke vergelijkingsgroep. Wat je ziet is dat sommige bedrijven, vaak kleine bedrijven, de naam verfraaien. Iedereen kan zich consultant noemen". Het gevolg daarvan is dat de verschillen in salaris in de functiegroep ict-consultant opvallend groot zijn.

Hoge startsalarissen

Verder is het opvallend dat mensen die ouder zijn of mensen die meer werkervaring hebben minder verdienen dan de jongere groep werknemers of de groep met minder werkervaring. Een applicatiebeheerder van 40 tot 45 jaar verdient 44.084 euro bruto, terwijl een applicatiebeheerder van 35 tot 40 jaar 46.224 euro bruto verdient. "Starters steken nu erg hoog in. Mensen die twintig jaar geleden gestart zijn, zijn veel lager begonnen", zegt Van Bokhorst. Ook wisselen starters en dertigers veel sneller van baan. "Ouderen werken soms al twintig tot dertig jaar bij hetzelfde bedrijf. En maken daardoor veel minder snel salarissprongen".

De functies systeembeheer en programmeur worden door ict'ers het vaakst uitgeoefend. Beide functies worden bij tien van de negentien functies genoemd bij de vorige functie.

De meest voorkomende vooropleiding is Hogere Informatica. Bij dertien van de negentien functies wordt deze vooropleiding genoemd. Ook de opleidingen elektro- telecommunicatie- en informatietechniek, bedrijfsinformatica en bedrijfskundige informatica komen veel voor als vooropleiding. Deze opleidingen worden bij twaalf van de negentien opleidingen genoemd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-08-09T21:22:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.