2007: grotere auto’s, hogere bonussen

Ict’ers zijn het afgelopen jaar flink meer gaan verdienen. Dat komt vooral doordat er meer bonussen en duurdere leaseauto’s worden uitgedeeld. Specialisten zijn nog steeds erg in trek.

Het salaris van ict’ers is het afgelopen jaar sterk gestegen. Vooral de totale beloning steeg sterk. Kregen ict’ers in 2006 nog een totale beloning van 49.845 euro, in 2007 is dat gestegen naar 52.036 euro, blijkt uit cijfers van salarisonderzoek De Breed & Partners. “De stijging van de totale beloning komt vooral door hoge bonussen en een leaseauto”, merkt Judith van Bokhorst, consultant bij de Breed & Partners. Het gemiddelde bonusbedrag groeide van 3693 euro in 2006 naar 3946 euro in 2007. Volgens Ramon de Meijer, manager bij Michael Page IT, zijn bonussen tastbaarder geworden. “De ict-sector is professioneler geworden. Er wordt gewerkt met meetbare doelen. Werknemers krijgen meer als ze certificeringen halen. Voorheen was een bonus meer winstgerelateerd.”

De groei zit ook in de waarde van de leaseauto. In 2006 mocht een ict’er nog een leaseauto uitzoeken met een waarde van 26.880 euro. De leaseauto werd in 2007 nog ietsje groter en heeft nu een gemiddelde waarde van 28.171 euro. Bokhorst verwacht dat ict’ers in 2008 niet in nog een grotere auto gaan rijden. “Het is geen onderscheidende component meer. Iedereen heeft nu een leaseauto. Zelfs in de binnendienstfuncties hoort een leaseauto tegenwoordig al snel bij je beloning. De nieuwigheid is eraf.” De Meijer: “Een normale auto is ook prima. Een grote leaseauto zorgt ook voor een grote bijtelling voor de belasting.” Ook Onno van de Weteringh, HR-manager bij Capgemini, merkt dat werknemers steeds vaker het openbaar vervoer verkiezen boven de leaseauto. “Iedere werknemer krijgt bij ons naast een leaseauto ook een NS Business Card. We merken dat het aantal openbaarvervoerkilometers stijgt. Dat is wel een trend, hoe mensen met hun tijd omgaan wordt steeds belangrijker.”

Voorzichtig

Het afgelopen jaar steeg het vaste salaris minder sterk, namelijk van 44.120 euro in 2006 naar 45.028 euro dit jaar. Het salaris is pas de tweede helft van 2007 gaan stijgen. "De eerste helft van 2007 waren werkgevers nog redelijk voorzichtig met het geven van hoge salarissen aan nieuwe werknemers. Maar ze moeten wel. Het werk moet toch gedaan worden", zegt Van Bokhorst. Ook het salaris van starters steeg sterk met elf procent. Van Bokhorst: "Starters doen het altijd wel goed. Ze zijn nu ook nodig, maar er is vooral een tekort aan mensen met ervaring." Ook Capgemini heeft het startsalaris het afgelopen jaar wat verhoogd. "Maar niet significant meer dan voorgaande jaren", zegt Van de Weteringh. Uit recent onderzoek van Infirmo onder 112 ict-afgestudeerden blijkt dat starters weinig waarde hechten aan het salaris. Doorgroei- en opleidingsmogelijkheden zijn belangrijker. Dertig procent krijgt een aanbieding voor een brutosalaris van 2200 tot 2600 euro.

Specialisten en werknemers met een commerciële functie in de ict zijn het afgelopen jaar flink weer meer gaan verdienen. "Er is geld. En dat geld wordt weer geïnvesteerd. De salesafdeling wordt weer aangescherpt. Daardoor wordt er weer binnengehaald, waardoor er ook weer hogere bonussen zijn. En dat maakt de beloning weer hoger", zegt Van Bokhorst. Dat specialisten meer geld kunnen vragen is al langer aan de gang. Dat komt vooral doordat er een tekort is aan specialisten met ervaring. Vooral de specialisten die in de top tien qua salaris zitten verdienen veel meer dan de rest. De Meijer ziet dat er vooral vraag is naar specialisten op het gebied van business intelligence of specialisten met kennis van erp-systemen. "Daar groeit het salaris sneller dan bij it-managers of projectmanagers." Capgemini heeft vooral vraag naar SAP-specialisten. "Wij bieden ze vooral ontwikkelingsmogelijkheden."

Doorslaggevende factor

Werkgevers hebben het afgelopen jaar moeite gehad om de salarisstijging bij te benen, merkt Van Bokhorst. "De mensen die van baan wisselen krijgen een hoger salaris dan de anderen in een bedrijf met dezelfde functie." De Meijer: "Salaris is voor veel mensen een reden een overstap te maken. Als een kandidaat moet kiezen tussen vergelijkbare functies bij bedrijven die wel van elkaar verschillen is het salaris de doorslaggevende factor." Het maken van een overstap loont, want een ict'er die begint bij een nieuwe baas krijgt er ongeveer zo'n 500 tot 1000 euro bij, aldus De Meijer. "Dat is vergeleken bij een jaarlijkse salarisstijging van 3 tot 4 procent een flinke stap."

Zowel De Meijer als Van Bokhorst verwacht in 2008 een groei van het vaste salaris van de ict'er. "Ik verwacht dat het verschil tussen de zittenblijvers en de mensen die overstappen in de volgende salarisronde rechtgetrokken gaat worden. Anders komen er intern scheve gezichten."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Ik citeer : Uit recent onderzoek van Infirmo onder 112 ict-afgestudeerden blijkt dat starters weinig waarde hechten aan het salaris. Doorgroei- en opleidingsmogelijkheden zijn belangrijker. Dertig procent krijgt een aanbieding voor een brutosalaris van 2200 tot 2600 euro.

Na 11 jaar IT ervaring zit ik nu op 2900 bruto per maand. Zonder lease auto.
Polsen bij mijn collega's levert een gelijk bedrag op.
Dat net afgestudeerden als aanvang 2200 tot 2600 krijgen gaat er bij mij niet in. Daar geloof ik geen barst van.

@Frans: Toch gebeurt het. Dan moet je wel een hele goede zijn (2500 zonder auto bij 40 uur). Ik denk wel dat het werkelijke percentage echter lager ligt dan 30%, het zal eerder 20% zijn.
En inderdaad ja, lijkt niet op de 1800 gulden per maand die je in 1994 kreeg als startsalaris als HIO'er.
Als je over 13 jaar 2% inflatiecorrectie neemt zit je nu grofweg op zo'n 2300 gulden. Kom je alleen noch ergens een factor 2,2 te kort, welke je moet zoeken in zeer fatsoenlijke (start)salaris verhogingen die er geweest zijn in de periodes '97-'99 en '04-'07.

Al dit zal zeker leiden tot een verhoging van basissalarissen voor vaste medewerkers zoals dhr. Meijer. Gebeurt dit niet dan zal de arbeidsmarkt zeer mobiel gaan worden in 2008/2009. Zeer veel honkvaste medewerkers gaan dan toch overstappen.

Jan

1.800 gulden in 1994? Als HEAO-BI er startte ik destijds met 3.000 gulden.

Maar goed, die start salarissen voor net afgestudeerden lijken me ook nogal hoog. Volgens mij ligt het meer tussen de 1.800 - 2.100 eurie.

Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat 't startsalaris voor schoolverlaters ligt op 2150 bruto p/mnd met auto. Zonder auto durf ik niet met zekerheid te zeggen, maar zal toch richting de 2400 gaan.

Mijn startsalaris als HIO-er was 3700 gulden plus een Audi 80 ... en dat in 1986! En dat was geheel conform wat er toen gangbaar was.

Voor de mensen die hier hun bruto-salaris prijsgeven: wellicht geeft het een helderder beeld als je ook je functie erbij zet? Ik denk namelijk dat de zwaarte van de functie een groot deel bepaalt van je salaris. Er is namelijk verschil in een startende tester of ontwikkelaar.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-12-21T00:00:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.