Student Luc Franken start eigen ICT-bedrijf

Van collegebank naar directeursstoel

Een goede ondernemer is niet bang beslissingen te nemen en zijn mening te verkondigen, aldus Luc Franken van ict-bedrijf TenToday. Hij verliet de schoolbanken om zijn onderneming op te richten. ‘Die opleiding was veel te theoretisch.'

Hij is pas 21 jaar, maar al een tijdje niet meer in de collegezalen te vinden. Luc Franken houdt zich liever met zijn bedrijf bezig. In 2006 richtte hij ict-bedrijf TenToday op. Inmiddels heeft Franken twee mensen in dienst en kan hij putten uit een groot bestand met freelancers.

Eigenlijk had hij nooit het plan om zo jong al iets voor zichzelf te beginnen. Luc: "Ik was wel bezig met het maken van websites voor mensen, echt als hobby, maar toen was er ineens iemand die een factuur wilde hebben. Nou ja, toen heb ik me maar ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Daarna is het balletje gaan rollen en kwamen er steeds meer klanten."

Nu, twee jaar later, heeft Luc twee mensen in dienst en een groot bestand met freelancers. "We zijn ooit gestart met het ontwikkelen van websites, maar nu is het veel meer. Alles wat maar met ICT te maken heeft, kunnen klanten bij ons krijgen." Zo houdt TenToday zich nu ook bezig met het hosten van websites en het leveren van fotosoftware. Ook doet het bedrijf van Franken aan systeembeheer.

Creativiteit

"Ik vind het leuk om vanuit het een bedrijf te starten, maar ik kan bijvoorbeeld absoluut niet vormgeven. Daarom werk ik ook met freelancers", aldus de jonge ondernemer. "Ik ben er bovendien van overtuigd dat het werken met één vaste vormgever slecht is voor de creativiteit van een bedrijf. Daarom bekijken we per keer wie geschikt is voor de opdracht, want daar gaat het bij een creatief proces tenslotte om."

Hoewel Franken vergeleken met andere ondernemers nog jong is, heeft hij nooit vervelend commentaar gehad op zijn leeftijd. "De klanten vinden het eigenlijk eerder leuk, dan een belemmering", zegt hij. "Je moet als ondernemer gewoon betrouwbaar zijn: als wij het verpesten, heeft de klant geen inkomen. En ze verwachten een bepaald niveau. Veel starters pakken het in het begin niet professioneel aan en dat kan ze tegenwerken."

Om dat te voorkomen, heeft Franken veel gebruik gemaakt van adviezen van andere ondernemers. Die vond hij op ondernemersforum higherlevel.nl. Franken: "Ik denk dat het belangrijk is om zo'n forum te bezoeken. Ik heb er in ieder geval veel waardevolle adviezen gekregen. Als je een eigen bedrijf wil starten en je denkt dat je alles al weet, dan kom je er niet. En ik denk dat je ook goed moet weten wat je kunt en vooral wat je níet kunt. Maar ik vind wel dat je uiteindelijk je eigen beslissing moet nemen en een eigen mening moet hebben, anders gebeurt er niks."

Ambities

Hoewel Franken de opleiding Business Studies volgde, waar hij alles kon leren over het ondernemerschap, heeft hij die niet afgemaakt. Zijn verklaring: "Ik vond de opleiding niet meer geschikt voor mij, omdat die erg theoretisch was. Echt ondernemen leer je daar niet. Ik ben praktischer ingesteld."

Naast het doorontwikkelen van dit bedrijf wil Luc over tien jaar in een aantal succesvolle of groeipotentiële bedrijven een aandeel hebben. "Ik heb nog wel meer ambities. Ik denk bijvoorbeeld aan al die landen die nog achterlopen op het gebied van internet. Misschien ga ik bijvoorbeeld nog wel naar het buitenland om daar verandering in te brengen. Ik vind de startfase van een nieuw bedrijf zo leuk, daar wil ik goed in worden. Er is nog genoeg voor me te doen."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Nare ervaring met deze gasten, slechte service en uitermate klant onvriendelijk.

Na drie zinnen denk ik dus weer, wanneer houdt Computable op zich voor anderen hun marketing karretje te laten spannen. Geweldig die Luc hoor, echt wel! Nou man!

"Ik vond de opleiding niet meer geschikt voor mij, omdat die erg theoretisch was. Echt ondernemen leer je daar niet. Ik ben praktischer ingesteld."

Wederom een bewijs dat "school"-opleidingen beter zouden kunnen aansluiten op de realiteit van het bedrijfsleven

Want het kanaliseren van je levensdromen, passie staat nergens in schoolboeken beschreven en worde je nergens onderwezen..

Succes Luc met je eigen bedrijf!

Bedankt voor de reacties! Ik stel het op prijs dat het artikel gelezen wordt en dat het zelfs oproept tot reactie!

@Pieter: Graag hoor ik van je welk project dit betreft.

@Marcia: Ik ben gevraagd voor dit interview.

@Ronald: Dat is inderdaad een lastig punt, de mix is erg moeilijk te maken voor de huidige onderwijsvormen omdat ze uiteindelijk puur op kennis beoordelen. Het zou interessant zijn als ze een combinatie zouden kunnen vormen waarbij doelen duidelijk krijgen en uiteindelijk bereiken een essentieel onderdeel wordt.

Ik heb trouwens vrij recent een hele gave opleiding gevonden. Er is nog hoop ;) Nadeel is wel dat zo'n opleiding altijd particulier is waardoor het niet te betalen is voor veel mensen.

Wat een giga nerd, echt bral bral...
kom naar het westen dan zullen we je eens leren werken!
De randstad daar gebeurd het

@Hendrik-Jan: Bedankt voor je onderbouwde commentaar. Je bent zoals je begrijpt van harte welkom om te kijken waar we mee bezig zijn, wat we doen en hoe we dat doen om te zien hoe wij ons werk doen.

Perfecte plaats om met woorden als giga nerd te gaan slingeren, Hendrik Jan...

Tijd vliegt, Luc! Lang niet gezien!
De business gaat goed zie ik? Je bewijst toch wel weer dat een goed idee het halve werk is als ondernemer zijnde.
Ik wens je veel succes, plezier en stress (zonder stress is het zo saai!) toe!

Hoi Patrick,

Dank voor je berichtje!

Zolang het maar uitgevoerd wordt wel ja ;) Anders schiet het niet op...

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-08-15T13:40:00.000Z Monique Lijftogt
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.