'Vooral vrouwen bij internationale ICT-bedrijven'

Armpje drukken

De Female Board Index 2008 laat net als die van 2007 zien dat het aantal vrouwen aan de top van de ict-sector minimaal is. Mijntje Lückerath-Rovers onderzocht in haar boek ‘Topvrouwen' waarom er zo weinig vrouwen in de hogere regionen werken.

Mijntje Lückerath-Rovers publiceerde begin 2008 de Female Board Index 2007, een jaarlijkse telling van het aantal vrouwen in de top van Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen. Deze eerste wetenschappelijk onderbouwde ranglijst veroorzaakte een golf van publiciteit. Naar aanleiding van deze lijst schreef zij met journaliste Marike van Zanten het boek ‘Topvrouwen - Wie zijn ze? Waar zitten ze? En: hoe krijgen we er méér?'.

"Internationaal gezien is het aantal vrouwen in de top van Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen ontzettend laag. Dat is al langer bekend. Toch was de publicatie van mijn lijstje voor 2007 landelijk nieuws en dat verbaasde mij enigszins", verklaart Lückerath-Rovers het ontstaan van het boek ‘Topvrouwen'.

Normatief

"Hoewel Amerikaanse studies aantonen dat het rendement van bedrijven met vrouwen in top hoger is, zeggen mannen in Nederland al snel dat vrouwen niet echt de top willen bereiken. Ik wilde het normatieve debat links laten liggen en de werkelijke situatie schetsen."

Vandaar dat Lückerath-Rovers op zoek ging naar de vrouwen achter de cijfers. Welke vrouwen bereiken wel de top, bij welke ondernemingen zijn ze te vinden en hoe bereikten zij de top? In haar boek beschrijft ze haar bevindingen en de visie van de verschillende topvrouwen die zij sprak.

Inmiddels is ook de Female Board Index van 2008 bekend, maar er is weinig veranderd. Sinds 2007 is het aantal beursondernemingen met één of meer vrouwen in de raad van bestuur en of raad van commissarissen gestegen van 31 naar 34 ondernemingen. Van de 831 bestuurders en commissarissen van de 113 bedrijven, zijn 47 vrouw (5,7 procent).

Twee

"Voordat ik begon met mijn onderzoek had ik minder vrouwen aan de top van ict-bedrijven verwacht en meer in de dienstverlening en de detailhandel. Aangezien die laatste twee sectoren consumenten bedienen, waarvan vijftig procent vrouw is, zou je verwachten dat er nauwer contact met vrouwen nodig is. Toch gaat dit niet op, in de detailhandel en dienstverlening zijn ook heel weinig topvrouwen te vinden", vertelt Lückerath-Rovers.

Maar de technologiefondsen scoren wel erg slecht. Van de negentien beursgenoteerde ondernemingen hebben slechts twee een vrouw in de top. "Er zit één vrouwelijke bestuurder bij TomTom, Marina Wyatt  is daar Chief Financial Officer. Chipmachinefabrikant ASML heeft een dame in de raad van commissarissen, Ieke van der Burg en in maart van dit jaar volgt Pauline van der Meer Mohr. Ict-dienstverlener Imtech hoort officieel niet bij de technologie-fondsen maar tot de ‘industrials'. Dit bedrijf heeft echter ook een vrouw in de raad van commissarissen, mevrouw de Boer-Kruyt. Van alle 113 onderzochte fondsen hadden 34 fondsen in 2008 één of meer vrouwen benoemd in de raad van bestuur of de raad van commissarissen."

niet-Nederlands

Deze getallen zijn echter geen garantie dat het om Nederlandse vrouwen gaat. Lückerath: "Van de vrouwen bij Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen heeft de helft een niet-Nederlandse nationaliteit. Bij mannen is dit slecht een kwart, wat ook een karakteristiek is voor Nederland. De topvrouw bij TomTom  zijn niet afkomstig uit Nederland."

Lückerath merkte dat het internationale karakter van een bedrijf bepaalt in hoeverre er meer vrouwen in de top zitten. "Hoe internationaler het bedrijf des te groter de kans dat er vrouwen in de top zitten. Bijna alle AEX-fondsen hebben een vrouw in de top. Internationaal kun je het niet maken om geen vrouwen in dienst te hebben. Dit verklaart ook dat zowel TomTom als ASML en Imtech vrouwen in de top hebben. Deze bedrijven zijn beide erg internationaal georiënteerd."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Zo makelijk is het natuurlijk niet!
Het is al bekend dat Nederlandse vrouwen hebben een soort mentaliteit dat, na bepaalde leeftijd als ze eens kinderen gekregen hebben, moeten ze thuis blijven of echter deeltijd werken!!!
Als je minder dan 4 dagen werkt, ga je zeker geen positie als een TOPVROUW hebben.
Vrouwen die een buitanlandse oorsprong hebben, hebben die mentaliteit niet(Tenzij Ze sinds hun jeugd in Nederland woonachtig zijn!).
Ook ze een traditioneele-levenstijl roept die vrouwen thuis te blijven zitten in plaats van in het kantoor!
die heb je natuurlijk niet in ontwikkelings of so called capitalistiche landen...
Maar ook zo, als je een vrouw bent ben je vaker ook niet serious genomen bij de anderen rond de tafel die met hun BIG BIG EGO's alles op eens uit te willen Schreuwen... Manne vinden het makelijker met elkaar om te gaan, ze maken kleine letters niet GROOT, terwijl vrouwen zoeken precies op het UNDERLINES en willen zeker GROTE letter zien, ze denken uren na om te begrijpen: wat bedoeld haar lieve collega mee met die worden ze net gehoord heb! Was er iets bedoel dat ze niet begrijpt, of was het gewoon maar mannelijke praatje die echter niet bedoeld voor iets anders dan wat het is...


De bevolking vraagd aan die vrouwen niet hard te werken, echt op een bepaalde manier te leven, gewoon makelijke beroepen te kiezen, geen concurentie te zijn in mannen-wereld.
Als een vrouw zou ik me die vragen stellen:
- Waarom ben ik al jaren gestudeerd als ik rond 30 jaar leeftijd ga ik zeker thuis blijven zitten!
- Waarom moest mijn dochter nog gaat studeren als ze niks met die studie gaat doen voor haar leven?

Maar, zo arme vrouwen met de kinderen, er zijn niet genoeg opties om hun kinderen te zorgen;
- Creches zijn duur en niet qualitative(de opleidingen van de creche-sterren zijn zeker niet op de juiste niveau)...
- De regering wilt nog het moelijker maken terwijl ze
roepen meer vrouwen naar het werk toe...
- Werkgever maken het ook moelijker, als vrouwen kinderen hebben...
- Nogals, als je een baby heeft, roept de regering, die moeten met modermelk opgevoed worden, terwijl hebben we alleen maar 16 weken totaal Zwangerschapsverlof (vergelijken met anderen in EU, dit is een vsn de minste...)
En ook, mag je alleen maar tot 9 maanden borst-voeding recht hebben tijdens je werkuur, in plaats van minstens 12 maanden...
Tja...
bij de andere landen, mensen studeren omdat ze iets met hun studie willen bereiken, misschien geld, of carrier.. of gewoon een status, zoals het bekend is, bij de meeste zuid-oosteuroepeeselanden , heeft dat een belangrijke INPUT bij hun plek in de bevolking.!!!
En die vrouwen kiezen er voor!!! in plaats van genieten thuisje-pgyama-kletsen under the roof met de buurvrouw!!!
Zo, we kunnen uurtjes discusseren, maar dat gaat zeker niks oplossen!
Het moet in hoofd vsan mensen veranderd zijn niet in de inhoud van de school-boeken...
Families moeten zich meer naar een modern-leven adapteren, dat ook wat near-toekomst een "must" is, in plaats van achter de gesloten deuren blijven zitten...

pff, geloofwaardigheid van bovenstaande reactie is miniem, iemand die zulke zware taalfouten maakt (!!vraagD!!) zal nooit aan de top komen, man of vrouw

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-02-04T14:19:00.000Z Kim de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.