Fraude opsporen of games bouwen: 8 nieuwe ICT-studies

De afgelopen maanden kondigden opleiders een groot aantal nieuwe studies aan. Zo kunnen automatiseerders in spé zich in Leiden bezighouden met forensisch onderzoek en komt de Academie voor ICT en Media met een opleiding over compliance. Een greep uit de nieuwste ict-studies.

Risicomanagement

De faculteit Management en Bestuur van de Universiteit Twente biedt sinds kort de postacademische opleiding Risicomanagement. De nieuwe opleiding gaat in op manieren om risico's te signaleren en beheersbaar te houden, waaronder risico's op ict-gebied.

Bedrijfskundige Informatica

SOD-opleidingen start na de zomer met de hbo-opleiding Bedrijfskundige Informatica. De Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) heeft de studie goedgekeurd. Volgens de NVAO hebben studenten die de opleiding volgen, veel contact met het bedrijfsleven. Ook zouden docenten actief werkzaam zijn binnen de bedrijfskundige informatica, waardoor ze hun kennis kunnen inzetten in het onderwijs.

Game Development

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) start een opleiding voor gameontwikkeling. De opleiding Game Development is bedoeld voor studenten die alles willen leren over het ontwerpen en het realiseren van (serious) games. De opleiding duurt vier jaar en moet studenten opleidingen tot creatieve informatici die op veel plekken aan de slag kunnen in de internationale gamewereld. De nadruk binnen de opleiding ligt op gametechnologie, game-ontwerp en gameproductie.

Compliance

De Haagse Academie voor ICT en Media heeft een nieuwe minor ontwikkeld. De opleiding gaat in november 2009 van start onder de naam ‘Compliance met behulp van Identity en Access Management'. De minor gaat over de toenemende regelgeving zoals Sarbanes-Oxley en Basel II, waarmee bedrijven en instellingen te maken hebben.

Informatica & Economie

De Universiteit Leiden start in september een nieuwe bacheloropleiding Informatica & Economie. De opleiding, die in samenwerking met de Erasmus School of Economics gegeven wordt, moet het beste gaan bieden van twee werelden. Aan de ene kant moet studenten een grondige kennis van informaticamethoden bij worden gebracht. Aan de andere kant bevat de opleiding een significant deel bedrijfseconomie.

Game Technology

Hogeschool Utrecht (HU) introduceert de afstudeerrichting game technology. Studenten van de HU-opleidingen mediatechnologie, technische informatica en informatica kunnen zich vanaf komend studiejaar in het gamevak specialiseren. De stad Utrecht biedt met de komst van deze nieuwe studie drie opleidingen gericht op gaming. Naast de minor game- en mediatechnologie van de universiteit

Gamedesign & Development

Utrecht, biedt de hogeschool voor kunsten de opleiding Gamedesign & Development.
De nieuwe school Kenloo opent na de zomer zijn deuren. De opleider gaat onder andere de studie Ict, Veiligheid en Recht aanbieden. Studenten kunnen er ook een studie Pensioenen en Verzekeringen of Integraal Ontwerpen volgen. Kenloo moet een school met veel persoonlijke aandacht worden. De opleider hoopt in het eerste studiejaar op 150 tot 200 studenten.

Forensisch onderzoek

Hogeschool Leiden start komend schooljaar met de afstudeerrichting Forensische ict, die ingaat op digitaal forensisch onderzoek. De nieuwe Informaticarichting besteedt naast ict aandacht aan zaken als rechercheren, recht, ethiek, integriteit en conflicthantering. Volgens Hogeschool Leiden staat de maatschappij te springen om deskundigen die weten hoe ze fraude kunnen opsporen met specifieke software en bewijs vergaren dat in de rechtspraak wordt erkend.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik ben benieuwd welk instituut aankomend ict-ers daadwerkelijk leert AUTO-MATISEREN en INTEGREREN?

- Een opleiding die daarwerkelijk studenten eerst leert het maximale uit een computer te halen.
- Een studie die studenten leert om een computer en haar software zo te ontwerpen dat noodzakelijke menselijke interactie tot een minimum beperkt blijft.
- Een richting waarin de kloof tussen mens en computer blijvend word overbrugd, en de computer zoveel mogelijk werk UIT handen laat nemen van de mens.


"Human Centered Computing...the next hype???"

Bedrijfskundige informatica is niet nieuw dat bestaat al jaren. Informatica en economie lijkt mij het zelfde als bedrijfskundige informatica.

Nieuwe wijn in oude zakken dus...
Deze studies heb ik in de periode 1988-1994 dus al gevolgd (20 jaar geleden, dus what's new?).

Jammer dat toekomstige vakgenoten zich al zo vroeg gaan specialiseren. Dit gaat te vaak ten koste van de echte informaticabasis (als bijvoorbeeld database theorie, software engineering en wiskunde).

Dit vergt na de studie veel bijspijkerwerk, en is dus geen goede ontwikkeling in mijn optiek.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-07-03T10:25:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.