ICT'er met kinderen vindt flexibel werken belangrijk

Beste ict-werkgevers voor ouders letten op balans privé-werk

Ict-bedrijven die zijn uitgeroepen tot de beste werkgever voor ouders hebben geen speciale arbeidsvoorwaarden voor werknemers met kinderen. Het is de juist mogelijkheid om flexibel te werken of de sfeer die het bedrijf oudervriendelijk maakt. Weekblad Intermediair zette de beste werkgevers voor ouders op een rij. In de top 10 staan zeven ict-bedrijven.

'We waren verbaasd met de hoogste notering in de lijst', zegt p&o'er Wendy van Slooten van Topdesk. 'We hebben geen speciale regelingen voor ouders. Ik denk dat we zo hoog in de lijst staan door onze filosofie over dat je naast je werk nog een leven moet hebben.' Werknemers van Topdesk kunnen hun werkzaamheden flexibel inplannen. 'Dit geldt natuurlijk niet alleen voor werknemers met kinderen, maar ook als je een opleiding volgt.'

Ook Caesar Groep, vierde op de lijst, laat werknemers hun tijd flexibel indelen. 'Het maakt niet uit wanneer een werknemers zijn werk doet, als het maar gebeurt', zegt human resource development manager Richard Wentzel van Caesar Groep. De dienstverlener vraagt aan de klant hoe deze denkt dat de werknemer het productiefst is. 'Als de klant vindt dat een deel van de werkzaamheden thuis uitgevoerd kan worden, dan vinden we dat prima.' Daarbij behoort ook de mogelijkheid om parttime te werken.

Parttime

Detacheerder VX Company bespreekt ook met de klant de mogelijkheid om parttime te werken of thuis te werken. 'Wij willen de balans tussen werk en privé van de medewerker goed in de gaten houden', zegt HR-manager Diane Etman. Een medewerker krijgt drie coaches, op technisch, commercieel en persoonlijk vlak. Die laatste bewaakt de werk/privé-balans en voert gesprekken tussen klant en werknemer als die balans in gevaar komt. 'De medewerker weet, de coach komt altijd voor je op. Dat is prettig.'

HR-manager Liesbeth Polman van Ciber denkt dat de mogelijkheid om bij het bedrijf deeltijd te werken, de belangrijkste reden is dat het bedrijf op een zevende plek staat in de lijst. 'Van die regeling wordt bij ons heel veel gebruik gemaakt. Ict is een mannenwereld, en voor mannen is het vaak een hoge drempel om deeltijd aan de slag te gaan.' Omdat het bij de dienstverlener zo ingeburgerd is, wordt een werknemer er niet op aangekeken.

Betrokkenheid

Het zijn niet alleen de regelingen, weet Polman. 'Het is ook een stuk betrokkenheid. Het is goed dat je als werkgever de naam weet van het kind. En als er iets aan de hand is moet een medewerker gewoon naar huis kunnen.' Bij Topdesk zit het flexibel werken ingebakken bij alle werknemers van het bedrijf. 'Als je plotseling weg moet door een calamiteit bij het kinderdagverblijf, dan zijn de collega's heel begripvol. Of als een collega wat extra verlofdagen krijgt, omdat hij zijn vrouw moet steunen na een zware zwangerschap, wordt er niet vergeleken. Collega's snappen dat het nodig is, zegt Van Slooten. Je kunt als werkgever wel de regelingen aanbieden, maar de sfeermakers zijn de werknemers zelf. 'Je kunt wel bier regelen voor een feestje, maar of het gezellig wordt heb je niet in de hand. We selecteren natuurlijk wel werknemers die de bedrijfscultuur begrijpen,' zegt Van Slooten.

Speciale ouderregelingen hebben de bedrijven eigenlijk niet. 'We kijken bijvoorbeeld wel of de poolauto die je krijgt past bij je gezinssituatie', zegt Etman van VX Company. Caesar Groep heeft wel twee speciale regelingen. Zo is er in het bedrijfspand een kinderdagverblijf. Iedereen kan van deze opvang gebruik maken, maar werknemers van de dienstverlener krijgen voorrang. En voor ouders die kinderen hebben van achttien jaar en ouder is er een studiebeurs. Wentzel: 'Dat geld wordt overgemaakt naar de kinderen. Dat wordt door de werknemers erg gewaardeerd en door de kinderen zeker. Het is toch leuk als het bedrijf van je vader of moeder, een deel van je studie betaalt.'

ICT-bedrijven in beste werkgevers voor ouders

 1. Topdesk
 2. VX Company
 4. Caesar Group
 6. Info Support
 7. Ciber
 8. Perfect for People
 9. Macaw
15. Planon
21. Accenture
22. Sogeti Nederland

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik had dat gerelateerde artikel al gelezen en wat nu weer hetzelfde geleuter? Ik zeg nogmaals, flexibel werken moet dan geen, 'gratis thuis overwerken' worden, en dat is in íeder geval soms wel zo. Ik zie nu al 'Robbie de Bobbie' mijn vorige 'opperhoofd' zichzelf voor de borst kloppen. Dit terwijl dat leuke flexibele laptopje vaak misbruikt werd voor 'dan maak je het thuis toch even af'.

Er vallen me een paar dingen op. Ten eerste heeft dit artikel bijna hetzelfde boodschap als het gerelateerde artikel, dus waarom wordt het geplaatst? Ten tweede komen er alleen HR mensen en managers aan het woord. En ten derde vraag ik me af hoe intermediair dat onderzoek dan wel gedaan heeft. Dat kan ik niet vinden. Als je werknemers aan het woord zou laten, dan zou je in ieder geval inderdaad de nuancering krijgen dat thuis werken er niet op neer moet komen dat je thuis overwerkt om een onrealistische planning moet halen. Ja er wordt 'gestuurd op resultaat', maar je teamleider bepaald wat een goed resultaat is, en die zal vaak een project krapper willen plannen, om te verkopen, dan wat soms realistisch blijkt. Tja het is echt niet allemaal goud wat er blinkt. En dan staat er zo leuk in de kop van het artikel 'ICT-er vindt dit en dat', en in het artikel wordt geen enkele ICT-werknemer aan het woord gelaten. Alleen HR mensen en managers. Mag ik dit gewoon bagger vinden?

Tuurlijk vind een ICT-er met kinderen flexibel werken belangrijk. Maar een ICT-er is ook graag onder de pannen en wil zekerheid omdat hij kinderen heeft.
Ik vind niet dat VX in dit rijtje hoort, die waaien teveel met de winden mee, als het een beetje tegenzit gooien ze gelijk het roer om en gaan een andere koers varen, daar zit je niet op te wachten als je terug wilt naar je vrouw en kind hoe flexibel bedoelt ook.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-12-18T08:35:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.