Werkende ouders het beste af bij ICT-bedrijf

ICT-bedrijven eindigen hoog op de lijst van beste werkgevers voor ouders. De lijst wordt aangevoerd door ict-bedrijf Topdesk, ict-dienstverlener VX Company staat op de tweede plek. In de top 10 staan zeven ict-bedrijven. Het onderzoek werd uitgevoerd door bureau StatisAction in samenwerking met universitair docent personeelswetenschappen Marloes van Engeren. Het weekblad Intermediar publiceerde het onderzoek.

Ict-bedrijven zijn vaak jonge bedrijven met jong management, verklaart financieel directeur Ronald van Es van Macaw in Intermediar. 'Zij behoren tot de generatie die werken op een andere manier benadert en hebben behoefte aan een goede werk-privé balans. Er wordt gestuurd op basis van vertrouwen en op de output die je levert, niet op je aanwezigheid.' Macaw staat op een negende plek in de lijst.

Daarnaast omarmen ict-bedrijven gemakkelijk nieuwe technologie, denkt de financieel directeur. 'Enerzijds omdat zij de techniek er voor in huis hebben, anderzijds omdat het werk zich er goed voor leent. Programmeren kun je immers net zo makkelijk op je eigen zolderkamer als op kantoor', aldus Van Es.

Gesteund

De onderzoekers keken niet naar de arbeidsvoorwaarden, maar naar de mate waarin ouders gesteund werden door hun collega's en hun baas. Organisaties die flexibel zijn ingesteld scoorden daarom hoger dan organisaties die bekend zijn om hun goede regelingen voor ouders. 'Als er een prachtige regeling bestaat voor deeltijdwerken, maar eraan deelnemen betekent het einde van je carriere, dan helpt die regeling meestal niet', zegt een van de onderzoekers.

Koploper Topdesk heeft bijvoorbeeld geen speciale regelingen voor ouders, maar geeft de werknemers de mogelijkheid de werktijd flexibel in te delen. Veel werknemers werken 90 procent, ook als ze geen kinderen hebben.

Update 16:19 uur: Eerder stond ook Ormit vermeld als ict-detacheerder. Echter Ormit levert interimmanagers aan allerlei sectoren en is daarom uit het artikel gehaald.

ICT-bedrijven in beste werkgevers voor ouders

 1. Topdesk
 2. VX Company
 4. Caesar Group
 6. Info Support
 7. Ciber
 8. Perfect for People
 9. Macaw
15. Planon BV
21. Accenture
22. Sogeti Nederland BV

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

mmm,dan zit ik toch altijd bij de verkeerde ICT werkgever

ik heb ook altijd pech !!!

"Programmeren kun je immers net zo makkelijk op je eigen zolderkamer als op kantoor"

Ja ja!!! Weet je waar dit op neer komt? Dat je 's-avonds je laptopje mee naar huis mag nemen om de planning te halen en dat je 12, 13 uur per dag werkt. En volgens mij is dit een 'Wij van WC eend' onderzoek. Werkgevers mogen zelf aangeven hoe flexibel ze zijn? Dus de dagindeling is: 's morgens de kinderen wegbrengen. Om 10.00 op kantoor komen, flexibel. Ze flexibel om 17.00 afhalen en dan flexibel tot 1.00 's nachts op je zolderkamertje ploeteren, en de kinderen sacherijnig afkatten dat je niet gestoord wil worden. Dat is inderdaad héél flexibel.

Ik heb zo'n werkgever gehad! En die vond zichzelf ook heel flexibel. En wie kritiek op hem had, deed zijn werk niet goed. Mijn dochter smeekte na een jaar en vier maanden: "Pa, doe me een lol, zoek nu alsjeblieft alsjeblieft een andere baan!"

Die inflexibele 9 tot 5 kantoortijd beschermt je anders wel tegen 'gratis thuis overwerken'!

@ZegIkLekkerNiet: Voor je kinderen zorgen, doe je maar lekker in je eigen tijd. Heb je dat er niet voor over dat had je ze lekker flexibel niet moeten nemen. Had dan een goudvis gekozen. Die zeikt ook wat minder aan je kop om aandacht.

Vertrouwen is belangrijk, en er mee om weten te gaan ook. Bij IBM heb ik jaren flexibel mogen-kunnen werken, maar dan moest je het zelf wel af weten te dwingen.
Hoewel er veranderingen plaats hebben gevonden, verbaas ik me waarom IBM niet bij de top-10 zit.

@Pietje
Ja jij bent net zo'n ... als mijn baas dus. En net zo kind vriendelijk. Val dood man!

@Pietje, je bent een uitstervend ras.

reactie op @pietje precies en Someone

Ik begrijp dat de meningen verdeelt zijn voor wat betreft de zorg van je kinderen maar volgens mij staat iedereen hier emotioneel op een andere manier in en in plaats van elkaar afzeiken respecteer de mening en emotionele gevoelens van een ander!!!!

Niet iederen is en denkt het zelfde als jij Pietje precies.
Als we allemaal het zelfde zouden denken zoals jij je gedachten hier beschrijft zullen er maar weinig nakomelingen zijn in de toekomst en diegene die er zijn grote kans op criminele activiteiten die, als jij ooit miscchien met pensioen kan gaan als de managers en directeuren niet alles weggekaapt hebben, jou op de oude dag in elkaar slaan en beroven.

respect voor elkaar en elkaars mening/gevoelens !!! is dat nu teveel gevraagd tegenwoordig ?

Gr,

Sander

Ik heb geen kinderen meer thuis, maar dat wil niet zeggen dat ik dus een rustig leven heb. Met een werkgever die 36 ipv 40 uur wel toestaat, maar vervolgens verbiedt dat flexibel in te vullen, bijv. 4x9. Moet je kiezen tussen 4 hele en een halve dag of een twee weeks rooster van 4 dagen/5 dagen. O ja, en thuiswerken mag ook nog steeds niet. Ik heb het wel over een groot ICT bedrijf uit het midden van het land. Een halve dag werken is niet handig, want aan reistijd ben ik zoveel kwijt dat ik de resterende halve dag toch kwijt bent.
Als ik nog kinderen zou hebben, dan zag ik die alleen bij het avondeten en even daarna, totdat ze naar bed zouden gaan.
Mijn idee van flexibel werken is: deel je eigen tijd in, in overleg met je werkgever, zodat je voldoende tijd voor prive hebt (kids of niet) en je toch je uren maakt. Dat hoeft niet perse te betekenen dat je midden in de nacht op een zolderkamertje zit te programmeren.
Je kunt ook kiezen tussen 4 x 7 uur en 1 x 8 uur werken en als de wergever het toestaat (niet die van mij :( ) bijvoorbeeld een dag (of misschien twee) thuiswerken.
Het hoeft ook niet in een 9 tot 5 schema te passen. Vroeg beginnen of juist later geeft veel lucht.
Heb je overleg, een klant op bezoek e.d. dan zorg je natuurlijk dat je op de zaak bent.
Er is veel mogelijk, maar veel werkgevers vinden dat maar niets en willen daar geen energie in steken. De gevolgen laten zich raden.
Ik zou (ICT) werkgevers adviseren om eens diep na te gaan denken over hoe je het werknemers naar de zin maakt (afgezien van de types voor wie het nooit goed is...) en te beginnen met het aanbieden van flexibele werktijden (meer dan nu) en toestaan dat er 1 x per week wordt thuisgewerkt. Moet je dan eens zien hoe dat uitpakt naar je werknemers: positief. En voor wie niet flexibel wil of kan werken, die houdt het gewoon bij het oude, daar is niets mis mee.

Jeetje, wat ben ik toch ontzettend blij dat ik bij Document Dialog werk. Daar weten ze wat belangrijk is voor een medewerker. Alle begrip voor thuiswerken, indien dat nodig is. Zolang je inderdaad je werk doet en dus aflevert wat er van je verwacht wordt.....Toppie!

Ja het zal inderdaad aan de werkgever liggen, maar ik zie dit toch niet zitten. Flexibele werktijden, goed. Maar thuiswerken niet. Het geval is namelijk, wat als je op een probleem stuit dat je ineens veel tijd kost. Heb je dat probleem op je werk, dan heeft iedereen wel gezien dat je je ingespannen hebt om het op te lossen. Heb je dit probleem thuis op je zolderkamer, dan zegt een vervelende baas: 'Ja dat zal wel'. Gevolg, je werkt thuis soms vier uur, waar je twee uur voor betaald krijgt, verantwoordt in je uren rapport, of je moet een hele discussie aan gaan. Natuurlijk is het ook weer je eigen verantwoordelijkheid om het probleem op te lossen en ligt de waarheid in het midden, maar die flexibiliteit wordt mooier voorgesteld dan dat hij is. Bovendien, thuis werken met kinderen die aandacht vragen, dat is echt moeilijker dan op een stil en rustig kantoor. Dus misschien ben je wel beter af met een baan van 9 tot 5, waarbij je na vijven écht helemaal vrij bent voor je gezinsleven. Daarom, om nu met de grote letters als kop te beweren, 'de ICT medewerker met kinderen heeft het toch zoveel beter dan'.... ja volgens die werkgevers misschien maar neem het maar met een korreltje zout hoor.

Vroeg beginnen is ook vaak niet mogelijk; ik vertrek om 7 uur(openabar vervoer); heb 50 minuten nodig om op mijn plek te komen en ben rond 18 uur thuis. Dus wat is vroeg? En de kids gaan rond half 7 naar bed; dus dan zie ik ze een klein uurtje.

Wat heb ik gemist?
Detachering vraagt een andere attitude dan op een vaste werkplek werken.
Dat is gewoon anders.

Hoe is deze lijst opgebouwd? Op basis van wat is dit bepaald? Zonder gestaafde feiten is dit rijtje compleet zinloos en subjectief.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-12-16T11:39:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.