'Imagine Cup-winnaars zijn techrocksterren'

Softwareleverancier vertelt over het nut van studentenprogramma's

Softwareleverancier Microsoft is initiator van verschillende programma's en opdrachten voor studenten. De studenten zijn niet alleen een interessante doelgroep omdat ze mogelijk later bij de softwarereus aan de slag kunnen. De softwareleverancier heeft er ook baat bij om kennis van zijn technologie te verspreiden onder studenten die later partner of klant van de softwareleverancier worden. Dat vertelt Joe Wilson, verantwoordelijk voor de studentprogramma's van het softwarebedrijf.

Waarom zijn studenten belangrijk voor Microsoft?
Dat heeft te maken met de geschiedenis van het bedrijf. Microsoft is opgericht door twee studenten. Studenten zijn daarom altijd belangrijk geweest voor ons.

Wat is het mooiste dat u gezien heeft dat door studenten is gemaakt?
Nog voordat professionals zich met ict-toepassingen voor cloud of mobiele telefoons gingen bezighouden, heb ik al applicaties van studenten gezien die gebaseerd waren op deze technologie. Studenten kunnen grote doorbraken verzinnen.

Een mooi voorbeeld daarvan is een applicatie om gebarentaal te vertalen voor mensen die de taal niet kunnen begrijpen. Degene die met gebarentaal sprak had een handschoen aan. Die handschoen was gekoppeld aan een applicatie op een mobiele telefoon. Op deze telefoon was dan via een sms te lezen wat degene die met gebarentaal sprak bedoelde.

Welke programma's heeft Microsoft voor studenten?
We hebben programma's waarmee ze toegang krijgen tot de software, Dreamspark is daar een voorbeeld van. Daarnaast hebben we het student-partnerprogramma. Studentpartners zijn studenten die aan hun mede-studenten Microsoft-technologie laten zien. Het zijn vaak de studenten die de beste van de klas zijn, die interesse hebben in technologie en dat willen delen met andere studenten. Hoeveel studentpartners een land heeft is afhankelijk van het aantal inwoners. India heeft er bijvoorbeeld vijfhonderd. (Nederland heeft ongeveer acht tot twaalf studentpartners red.)
Een ander programma is de programmeerwedstrijd Imagine Cup. Aan die wedstrijd doen studenten uit zeventig landen mee.

Hoe intelligent moet een student zijn om interessant te zijn voor Microsoft?
Iedereen die interesse heeft in technologie is interessant voor Microsoft, maar in de praktijk zijn het vaak studenten van de universiteit. Aan de programmeerwedstrijd Imagine Cup doen de beste technologiestudenten van de wereld mee. De Imagine Cup winnen is als het winnen van het wereldkampioenschap van technologie. Je moet echt goed zijn om mee te kunnen doen.

Wat kan een student doen bij Microsoft?
Er zijn allerlei mogelijkheden. Een student kan onderzoek doen voor Microsoft. Dat kan bij het bedrijf zelf maar dat kan bijvoorbeeld ook promotie-onderzoek zijn. En er zijn natuurlijk studenten die na hun studie gaan werken bij ons.

Maar je moet niet vergeten dat de studenten niet zozeer belangrijk zijn voor Microsoft, maar ook om het eco-systeem (partners en klanten red.) om ons heen. Onze tools en platformen worden door partners en door eindgebruikers gebruikt. Daar kunnen studenten ook veel voor betekenen.

Wat doen jullie met de software die de Imagine Cup heeft gewonnen?
Die software is niet van ons, maar van de studenten die de software gemaakt hebben. Wij begeleiden de deelnemers, zetten ons netwerk in en helpen ze bij het leggen van contacten. Laat ik voorop stellen dat de Imagine Cup niet bedoeld is om technologie te vinden die we nog niet hebben of om nieuwe werknemers te werven. Het doel is om de studenten om een podium te geven zodat zij zich kunnen presenteren. De naam van de winnaar van de Imagine Cup verschijnt in vijfhonderd verschillende publicaties wereldwijd, 300 miljoen mensen lezen de naam van de winnaar. De winnaars van de Imagina Cup zijn technologierocksterren.

Waarop wordt u door Microsoft afgerekend?
Ik word afgerekend op de contacten die ik leg met studenten. Daarvoor zijn er wereldwijd tachtig verschillende academic managers. Deze managers moeten lokaal hun eigen motor op gang brengen, zodat studenten te maken krijgen met Microsoft.

Hoe doet Microsoft het vergeleken met andere bedrijven?
Er zijn geen bedrijven die het doen zoals wij het doen. Ik kan daarom geen vergelijking maken.

Geeft Microsoft ondanks de slechte economie nog net zoveel uit aan studenten als voorgaande jaren?
Ja, ik denk zelfs dat er meer geïnvesteerd wordt.

In hoeverre verschilt de Nederlandse student van andere studenten?
Het enthousiasme van de Nederlandse deelnemers aan de Imagine Cup valt me op. Nederlandse studenten hebben geen kleine dromen. Zij willen de wereld veranderen. Dat is een belangrijke eigenschap om dat ook daadwerkelijk te kunnen doen.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-03-04T15:48:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.