Wie is IBM-topvrouw Virginia Rometty?

Virginia 'Ginni' Rometty (54) wordt per 1 januari 2012 de nieuwe ceo van IBM. Zij volgt Sam Palmisano op, die aanblijft als voorzitter van het ict-concern. Virginia 'Ginni' Rometty is de eerste topvrouw die IBM gaat leiden. Daarvoor waren het uitsluitend mannen die aan het roer van het ict-bedrijf stonden. Wie is deze topvrouw?

Rommety is een echte technicus. Ze studeerde computerwetenschappen en elektronica aan de Robert R. McCormick School of Engineering and Applied Science, een onderdeel van de Northwestern University in de Amerikaanse staat Illinois. Daar studeerde ze in 1979 af en ging aan de slag bij de General Motors Institute, waar ze twee jaar werkte. Dat was het opleidingscentrum van het Amerikaanse autoconcern General Motors in de Amerikaanse stad Flint.

In 1981 ging ze aan de slag bij IBM als systems engineer in de Amerikaanse stad Detroit. Na tien jaar ging ze in 1991 aan de slag bij IBM's Consulting Group. Ze leerde daar te werken met klanten uit verschillende verticale marktsegmenten zoals banken, verzekeringsmaatschappijen, telecommunicatie, industrie en de gezondheidzorg. Rometty integreerde in 2002 het overgenomen PricewaterhouseCoopers Consulting. Daar zorgde ervoor dat de PwC-consultants nauwer met de technische mensen van IBM gingen samenwerken. Rometty werd binnen IBM een leidinggevende van ruim honderdduizend businessconsultants en servicesexperts.

Watson

In 2009 werd Rometty senior vice president bij IBM voor verkoop, marketing en strategie. Daar was ze onder andere verantwoordelijk voor de groei van IBM's activiteiten op het gebied van cloud computing, business analytics en het bundelen van producten en diensten. Dat levert IBM op dit moment hoge marges op. Ook was ze nauw betrokken bij de ontwikkeling van IBM 's slimme supercomputer Watson Jeopardy. Verder wist ze de positie van IBM in landen zoals China, India, Brazilië en andere opkomende markten te versterken. Opkomende markten zijn nu goed voor 23 procent van IBM's omzet. Dat kan in 2015 oplopen tot 30 procent.

Smarter Planet

Door haar tomeloze inzet voor IBM is ze nu ceo van IBM geworden, aldus haar voorganger Sam Palmisano. Hij zegt dat Rometty geen ceo is geworden omdat IBM een voorkeurbeleid zou hebben. Haar naam werd overigens de laatste maanden steeds vaker genoemd als mogelijke opvolger van Palmisano. IBM selecteert alleen interne kandidaten voor de functie van ceo. Andere personen die kans zouden maken op de ceo-functie was IBM-softwarebaas Steven Mills, die nu zestig jaar oud is. Zijn inzet is altijd goed geweest, zo benadrukt Palmisano.

Rometty moet nu het beleid dat Palmisano heeft opgezet verder uitvoeren. Bijvoorbeeld het Smarter Planet-initiatief dat ict combineert met maatschappelijke vraagstukken, zoals watermanagement en groeiende steden. IBM heeft verder een vijfjarenplan opgesteld met winstdoelen. Dit jaar ziet IBM in ieder geval zijn omzet en winst stijgen, ondanks de recessie van de laatste jaren. Zo passeerde IBM dit jaar Microsoft als bedrijf met de meeste marktkapitalisatie. IBM moet alleen Apple boven zich dulden.

Cloud computing

Rometty wacht de taak om van outsourcingsspecialist IBM een clouddienstverlener te maken. Dat komt omdat consultancy en systeemintegratie steeds vaker worden samengevoegd in vorm van software as a service-diensten. Concurrenten als HP en Dell maken ook deze transitie door. Rometty heeft in ieder geval kennis op het gebied van verkoop, marketing en strategie om deze overgang goed af te ronden. Ze hoeft zich niet eenzaam te voelen. Rometty kan nog steeds voor advies terecht bij haar oude baas Sam Palmisano die aanblijft als bestuursvoorzitter. Hij zal naar verwachting nog vijf tot zeven jaar bij IBM blijven werken.

Topvrouw

Virginia Rometty geldt volgens het Amerikaanse zakenblad Fortune als één van de invloedrijkste topvrouwen in bedrijfsleven. Van de top vijftig meest machtige vrouwen in het zakenleven staat ze dit jaar op de zevende plaats. Ze is vooral bekend binnen de ict-branche, daarbuiten is ze minder bekend. Rometty wordt nu onderdeel van een select aantal Amerikaanse topvrouwen die ict-mutinationals leiden. Dat zijn vrouwen zoals Ursula Burns van Xerox en Meg Whitman van Hewlett-Packard (HP).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-10-27T08:43:00.000Z Witold Kepinski


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.