Ict'er kiest steeds vaker liever voor ict-bedrijf

Centralpoint en Rijkswaterstaat populairste ict-werkgevers

jobtalk

De strijd in het vinden van ict’ers lijkt gewonnen te gaan worden door ict-bedrijven. Deelnemende ict’ers aan het werkgeversonderzoek van Computable en Enigma Research slaan dit type werkgever beduidend hoger aan dan ict’ers werkzaam bij eindgebruikersorganisaties. Was deze kloof vorig jaar al groot, in 2017 is deze alleen maar groter geworden.

In het werkgeversonderzoek laten Computable en Enigma Research ict’ers hun eigen werkgever beoordelen op zaken als doorgroeimogelijkheden, scholing en waardering voor de verrichte werkzaamheden. In totaal 2.596 ict’ers deden aan de studie mee. In het onderzoek zijn eindgebruikers en ict-bedrijven samengevoegd, maar ook worden voor beide type ict-werkgevers aparte lijsten opgesteld. Op basis van alle beoordelingen krijgt de Nederlandse ict-werkgever gemiddeld een 8,08 van zijn eigen ict’ers. Dit lijkt hoog, maar is wel iets lager dan de 8,15 die in 2016 gemiddeld gegeven werd.

Als we kijken naar de afzonderlijke lijsten, dan waarderen ict’ers in dienst van een ict-bedrijf hun werkgever met een 8,26, wat 0,02 lager is dan vorig jaar. Ict’ers die werken bij een eindgebruiker zijn dan weer positiever over hun eigen werkgever dan vorig jaar. In 2017 krijgen zij een 7,56 van de eigen ict-medewerkers ten opzichte van een 7,47 vorig jaar. Eindgebruikers doen het ten opzichte van vorig jaar dus iets beter als ict-werkgever, maar over het geheel is hun populariteit ten opzichte van ict-bedrijven afgenomen. Ict-werkgevers worden het slechtst beoordeeld op basis van hun doorgroei- en carrièremogelijkheden, ict’ers zijn het meest te spreken over hun eigen betrokkenheid bij de werkgever.

De meest geliefde ict-werkgever van 2017 is Centralpoint met een gemiddeld eindcijfer van een 9,61. Dat is beduidend hoger dan nummer twee Microsoft, dat gemiddeld een 9,40 van zijn eigen ict’ers krijgt. Microsoft was vorig jaar nog de populairste ict-werkgever en kreeg toen een 9,86.

Nummer drie dit jaar is Motiv met een 9,36. De rest van de top tien bestaat uit alleen maar ict-bedrijven en zijn in volgorde Logicalis SMC, Computest, Salesforce, Ictivity, VX Company, Strict en Scholten Awater.

Als we de lijst van bovenaf afstruinen naar de eerste eindgebruikersorganisatie, dan zien we deze pas terug op plek 25. Dit is Rijkswaterstaat, dat gemiddeld een 8,67 van zijn eigen ict’ers krijgt. Vervolgens is het flink speuren naar de volgende eindgebruiker, en wel UWV op positie 35. Deze organisatie krijgt een 8,55 van de eigen ict’ers. PostNL sluit de top drie van eindgebruikers af met een 8,50. Doordat eindgebruikers minder opvallen op de totaallijst, zijn de uitgesplitste lijsten terug te vinden op pagina 90. Hierop is te zien dat verder nog Prorail, De Volksbank, DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs), UMC Utrecht, SVB (Sociale Verzekeringsbank), Universiteit Utrecht en het Groene Hart Ziekenhuis in de top tien staan.

Om tot eindcijfers te komen, is aan deelnemende ict’ers gevraagd hun eigen werkgever te beoordelen op zeven gebieden. Dit zijn de tevredenheid over de werkzaamheden en verantwoordelijkheden, de waardering van de werkgever, de ruimte en kansen om optimaal te presteren, de scholingsmogelijkheden, de doorgroei- en carrièremogelijkheden, de betrokkenheid bij de werkgever en de tevredenheid over de werkgever.

Bekijk hier alle resultaten van het werkgeversonderzoek.

(Deze bijdrage is afkomstig uit Computable Magazine, editie 01/2018.)

Verantwoording werkgeversonderzoek Enigma Research

In het ict-werkgeversonderzoek heeft Enigma Research in opdracht van Computable onderzocht hoe ict’ers aankijken tegen hun eigen werkgever. Het gaat hier om zowel ict-bedrijven als niet-ict-organisaties. Er is specifiek gevraagd naar de tevreden over werkzaamheden en verantwoordelijkheden, de waardering van de werkgever, de ruimte en kansen om optimaal te presteren, de scholingsmogelijkheden, de doorgroei- en carrièremogelijkheden, de betrokkenheid bij de werkgever en de tevredenheid over de werkgever. In totaal namen in de periode maart tot en met juni 2017 2.596 ict’ers deel aan het onderzoek.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Vacatures bij Universiteit Utrecht

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-12-15T10:32:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.