Diversiteit van startup vergroot kans op succes

Dit artikel delen:
sleutel

Diversiteit binnen de aansturing en werknemers van startups, maar ook onder hun kapitaalverschaffers, is van belang. Op dit vlak is er nog wat te verbeteren, menen Constantijn van Oranje-Nassau, Brad Felt en Maëlla Gavet. Zoveel maakten zij duidelijk tijdens het webinar over de samenwerking tussen ABN Amro en Techstars, het wereldwijde platform voor investeren en innoveren.

In 2020 is de bank de samenwerking aangegaan met het wereldwijd opererende Techstars dat als missie heeft om innovatie overal en voor iedereen toegankelijk te maken. Het doet dit door startups, investeerders, bedrijven en steden met elkaar te verbinden om een duurzamere en inclusievere wereld te creëren. Maëlla Gavet is de ceo van Techstars. Constantijn van Oranje-Nassau is ambassadeur van Techleap.nl, het netwerk van Nederlandse startups. Brad Feld is de managing director van kapitaalverstrekker Foundry Group en medeoprichter van Techstars. Het illustere drietal sprak onder leiding van Kartik Varma, managing director Techstars, over de vorming van ondernemende gemeenschappen en ecosystemen tijdens de start van de concrete samenwerking tussen ABN Amro en Techstars. De bank maakte namelijk bekend met welke startups het in zee gaat.

In de inleiding onderstreepten Edwin van Bommel (cio ABN Amro) en Robert Swaak (ceo ABN Amro) het belang om te investeren in jonge, ondernemende bedrijven. Op deze manier houdt de financiële instelling voeling met moderne vormen van financiële dienstverlening. Het bracht Van Oranje-Nassau (met een serieuze ondertoon) aan het eind van het online-evenement op een grapje over startups: ‘Het zou mooi zijn als één van jullie over een jaar of vijftien ABN Amro overneemt.’

Silicon Valley

"De typische mix van kennis en kapitaal in Silicon Valley bestaat al meer dan honderd jaar"

Wie aan (digitale) vernieuwing denkt, komt uit bij Silicon Valley. De vraag stond dan ook centraal welke lessen te leren vallen van het succes van deze regio. Feld is hierin het stelligst: eigenlijk geen. Hij brengt naar voren dat de typische mix van kennis en kapitaal in Silicon Valley al meer dan honderd jaar bestaat. ‘Wat eigen is aan die ontwikkeling, is de botsing tussen culturen en verschillende mensen; daaruit komen de mooiste ideeën voort. Het vormen van gemeenschappen van ondernemende partijen is uiterst complex. We zien wel dat het alleen succesvol gebeurt als zij van onderaf worden opgebouwd. Je kunt dit niet van bovenaf regelen. Daarom is het heel lastig te voorspellen welke startups de top bereiken.’

Gavet haakt hierop in door te benadrukken dat diversiteit inderdaad basis vormt voor creatief succes. 'Op allerlei vlak: sekse, culturele achtergrond, leeftijd. Er is geen wondermiddel om startups te laten zegevieren, maar het is wel duidelijk dat het bestuur van de onderneming divers moet zijn. Je moet je omringen met mensen die niet zoals jij denken. Dat geldt overigens ook voor de investeerders in deze bedrijven. Helaas is diversiteit daar nog ver te zoeken.'

Van Oranje-Nassau onderstreept dit met de opmerking dat ‘in Europa vijfennegentig procent van de investering komt van kapitaalverschaffers met een geheel mannelijk bestuur’. Investeerders zouden volgens hem meer nadruk moeten leggen op diversiteit binnen eigen gelederen.

De discussie over diversiteit is wel volop gaande, stipt Feld aan en roept de #metoo-beweging in herinnering, evenals Black Lives Matter naar aanleiding van de moord op George Floyd. 'Er is een structureel probleem, maar ik ben positief gestemd. Over tien jaar praten we hier niet meer over. Het heeft zijn tijd nodig.'

Samenwerking

Diversiteit is dus een kernbegrip; het tweede succes-aspect dat het drietal naar voren brengt, is samenwerking. Dit onderwerp komt aan de orde als Varma de rol van accellerators te berde brengt. 'De investeerders hebben vaak de focus op technologie. Maar er komt meer bij kijken. Je moet leren hoe je met ondernemers omgaat; wat hen beweegt. Veel met elkaar praten en als startup moet je helder zijn in wat je wilt bereiken', aldus Van Oranje-Nassau.

Gavet gaat hierin mee: 'Inderdaad veel met elkaar praten om na te gaan of je op de goede weg zit. Dat gesprek voer je ook met de accellerators. En dat is geen gesprek van een uur, maar van maanden.'

De gespreksdeelnemers wijzen op het belang van samenwerking. 'Richt de blik op de wereld, niet op jouw lokale omgeving. Kapitaal stroomt immers ook wereldwijd', adviseert Gavet.

Tien startups

"Een blik op het tiental laat zien dat ABN Amro een brede ‘smaak’ heeft"

ABN Amro heeft tien startups gekozen die meedoen aan het Techstars-accelerator-programma. Dit biedt ondernemers toegang tot financiering, mentorschap en het Techstars-netwerk van meer dan 10.000 mentoren, 15.000 investeerders en 2500 organisaties.

Een blik op het tiental laat zien dat ABN Amro een brede ‘smaak’ heeft. De verkozenen zijn Cuantix (saas-platform dat het verzamelen en rapporteren van gegevens over duurzaamheid en impact automatiseert; icuantix.com), Geowox (één-click digitale waardebepaling voor hypotheeknemers om groene hypotheekrentes te ontsluiten; geowox.com), Raise Green (marktplaats voor klimaattechnologie; raisegreen.com), Valyuu (marktplaats voor de circulaire economie; valyuu.com), Evercity (blockchain platform om groene en duurzame financiële instrumenten uit te geven, te beheren en te monitoren; evercity.io), Recheck (bouwpaspoorten voor energie-efficiënt en duurzaam vastgoed; recheck.io), Vinter (data-analyse bedrijf en een gereguleerde crypto index provider van financiële producten die worden verhandeld op beurzen; vinter.co), XKey (API die veilige, cloud-native bewaking-as-a-service biedt om financiële instellingen te helpen crypto-activa te beveiligen; xkey.io), Facenote (biometrische betalingen via gezichtsherkenning op een private, veilige en compliant manier; facenote.me), en Upside Sparen (api voor door handelaars gefinancierde loyaliteitsbeloningen; upsidesaving.com).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Computable NEXT: voor en over tech-startups

Computable NEXT biedt een overzicht van Nederlandse tech-startups en geeft een inkijkje in de bedrijfsontwikkelingen die kenmerkend zijn voor deze jonge ondernemingen.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-04-02T11:49:00.000Z Teus Molenaar


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.