Officepakket Sun werkt achterstand weg

Dit artikel delen:

Suns nieuwste versie van Staroffice, een suite van kantoortoepassingen, moet de krachtmeting aankunnen met het pakket van concurrent Microsoft. Staroffice 8 werd vorige week onthuld.

Staroffice 8 bevat een tekstverwerker, een spreadsheet, presentatiesoftware, een database en een tekenprogramma. Volgens Sun maakt de nieuwste versie het nog makkelijker documenten uit te wisselen met gebruikers van Microsoft Office, ook als deze documenten macro's bevatten of met wachtwoorden zijn beschermd.
Sun hoopt dat de nieuwe versie klanten oplevert die niet willen wachten op de volgende versie van Microsoft Office. De recentste versie van Microsoft dateert uit 2003 en er komt pas in de tweede helft van volgend jaar een nieuwe versie uit. Om klanten te lokken heeft Sun het pakket ook een eenvoudig prijskaartje gegeven. Bedrijven kunnen Staroffice voor 35 dollar per gebruiker aanschaffen; het programma is daarnaast voor net geen 70 dollar op internet te downloaden.

Documentstandaard

Staroffice ondersteunt de documentstandaard OpenDocument versie 1.0, ontwikkeld door XML-standaardorganisatie Oasis. Deze internationale documentstandaard is bedoeld om uitwisselbaarheid van documenten te vergemakkelijken. Ook moet hij helpen teksten leesbaar te houden in de toekomst, zelfs als de toepassing waarmee het document gemaakt is niet meer bestaat.
De Amerikaanse staat Massachusetts besloot deze maand als eerste dat al de documenten vanaf 1 januari 2007 moeten voldoen aan de OpenDocument-standaard. Deze standaard krijgt overigens niet zonder meer de steun van Microsoft. De Amerikaanse softwaregigant stelt dat het bedrijfseigen XML-formaat voor het opslaan van bestanden beter is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-10-07T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.