Sun tergt Microsoft met softwarestunt

Kantoorapplicaties komen gratis beschikbaar op Internet

Dit artikel delen:

Sun Microsystems heeft Microsoft opnieuw uitgedaagd. De software- en computeronderneming stelt een pakket kantoorapplicaties, zoals tekstverwerking en spreadsheets, gratis beschikbaar op Internet. Het bedrijf bedreigt met dit initiatief, genaamd 'Starportal', de positie van MS Office en bereidt zich voor op het 'post-PC tijdperk'.

Met de recente overname van Star Division kreeg Sun het pakket kantoorapplicaties Staroffice in handen. Dit draait niet alleen op Windows, maar ook op andere besturingssystemen als Linux, Solaris en OS/2. Met name onder de Linux-aanhang is Staroffice populair. Om de concurrentie met het vergelijkbare pakket Microsoft Office aan te gaan, stelt Sun nog dit jaar de applicaties gratis beschikbaar op Internet. De software van Microsoft kost in de standaarduitvoering al meer dan duizend gulden. Het pakket is ook geschikt voor draagbare apparatuur.

Lange weg

Volgens analisten heeft Staroffice nog een lange weg te gaan alvorens het Microsofts tegenhanger van de troon kan stoten. De greep van Bill Gates en consorten op de markt van de kantoorapplicaties is immers nog sterker dan die op de markt der besturingssystemen. Miljoenen gebruikers zijn gewend aan Microsoft Office en zullen de overstap niet zomaar maken, ook al zijn de verschillen klein.

Belangrijke rol

Sun heeft het initiatief niet gepresenteerd als een uitdaging van Microsoft. Ed Zander, president van Sun, zei tijdens de persconferentie dat Starportal inspeelt op de behoefte van gebruikers om software via Internet te kunnen gebruiken.
De op Internet gebaseerde applicaties spelen in Silicon Valley inderdaad een steeds belangrijkere rol. De toepassingen, die gebruikers met behulp van een browser kunnen bereiken, vormen volgens analisten de kern van het 'post-PC tijdperk'. Hierbij verplaatst het zwaartepunt zich van de computers naar Internet en het wereldwijde web.
"Het model van de netwerkcomputer doet eindelijk opgeld", zei Zander dan ook. En Sun, met zijn servers voor grote webpagina's en de programmeertaal Java voor Internet, kan een grote rol spelen in het nieuwe tijdperk. Starportal is een voorbeeld van de ambities.

Uitbuiten

Deze ontwikkelingen kunnen een bedreiging vormen voor Microsoft. Gratis software, zoals Sun nu in het vooruitzicht stelt, zet de marges van Microsoft onder druk. Het softwarebedrijf uit Redmond kan de aankondiging van Sun echter ook uitbuiten.
Tijdens de rechtszaak die het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft aangespannen tegen Microsoft, vestigde het bedrijf al de aandacht op de Internet-applicaties. Deze ontwikkelingen zouden de positie van de onderneming bedreigen, waardoor er van de vermeende monopoliepositie geen sprake kan zijn. De annonce van Sun komt wat dit betreft Microsoft van pas. De rechtszaak nadert de komende weken immers zijn ontknoping.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-09-03T00:00:00.000Z Michiel Couzy