Gupta weer op het toneel

Concentratie op ingebedde database en ontwikkeltaal

Vijf jaar geleden veranderde Gupta Technologies zijn naam in Centura Software. Sindsdien ging het bergafwaarts. Doen waar het bedrijf goed in was onder de oorspronkelijk naam moet het helpen uit het dal te klimmen.

In 1984 richtte Umang Gupta, inmiddels ceo van Keynote Systems, een bedrijf op dat een embedded, zero-administration database op de markt zette: SQLbase. Later voegde zich daar een vierde-generatie ontwikkeltaal bij: Team Developer. De producten sloeg bijzonder goed aan en tellen inmiddels ongeveer een miljoen gebruikers wereldwijd. Zo'n zes jaar geleden trad evenwel het verval in. Volgens Ernst Gemassmer, de huidige ceo van Gupta, omdat het toenmalige management te veel aandacht schonk aan de draadloze oplossingen die Centura ontwikkelde binnen het bedrijfsonderdeel Mbrane.
Februari dit jaar zijn de onderdelen SQLBase en Team Developer voor twintig miljoen dollar verkocht aan Platinum Equity. September dit jaar is voor 1,8 miljoen dollar het Noorse Birdstep eigenaar geworden van de Raima-productlijn van Centura (lees: Mbrane). Het gaat hierbij om een ingebedde database voor draadloze toepassingen. Birdstep gaat deze integreren in zijn eigen productportfolio (Birdstep Wireless Solution Environment). Daarmee is Centura Software geheel ontmanteld.

Versleuteld

Gemassmer: "Het management heeft zich destijds te veel bezig gehouden met de draadloze componenten. Goede producten, daar niet van, maar de timing was verkeerd. Bovendien heeft het SQLbase en Team Developer verwaarloosd, evenals de bijbehorende klanten."
Platinum heeft zijn kapitaal achter de onderneming gezet voor een goede doorstart, maar laat het bedrijfsonderdeel verder vrij in doen en laten. Ruim een half jaar verder is de oorspronkelijke naam in ere hersteld. Het verhaal lijkt veel op dat van Borland, dat enkele jaren geleden plotseling Imprise ging heten en zich ging richten op e-zakendoen-achtige omgevingen. Inmiddels heet het bedrijf weer gewoon Borland en richt het zich weer met meer nadruk op ontwikkeltools. De onderneming, die jarenlang verlies leed, komt nu weer met zwarte cijfers.
De afgelopen maanden is Gupta druk bezig geweest, vertelt Gemassmer, met het luisteren naar de klanten en partners in het kanaal. In Nederland is Myrpa Software een var (value added reseller). De Benelux is een belangrijk gebied voor Gupta. Gemassmer: "Er zijn hier nogal wat universiteiten die hun studenten leren om te gaan met CTD (Centura Team Developer, TM). Dat zijn dus mensen die later in hun beroep met dit gereedschap aan de slag gaan."
De nieuwe directeur vertelt dat zijn team de afgelopen maanden druk bezig is geweest alle gerapporteerde bugs, die maandenlang zijn blijven liggen, uit de software te halen. Tegelijk zijn enkele nieuwe zaken toegevoegd. Het resultaat is Team Developer 2.1, dat beter presteert doordat alle bekende fouten eruit zijn gehaald, en dat onder meer als nieuwtje Com+ Live Debugging biedt.
Er zijn nogal wat bedrijven die hun applicaties hebben geschreven voor het 16-bits platform. Dit levert natuurlijk problemen op bij Windows XP, dat een 32 bits platform is. "Wij helpen de brug te slaan tussen deze twee werelden zonder dat men de applicaties helemaal opnieuw moet schrijven."
Gemassmer benadrukt niet te willen concurreren met Microsoft en Oracle. Het bedrijf blijft zich richten op ingebedde databases en ontwikkelt hier en daar zelfs een versleutelde database, zoals onlangs voor een Europese handelsbank, waarvan de topman de naam niet wil prijsgeven. Gupta mag deze oplossing wel doorverkopen aan andere klanten.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-12-14T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.