Oracle-topman noemt gridcomputing en datahubs als speerpunten

'Informatie is belangrijker dan it'

Oracle-topman Charles Phillips sprak in zijn openingsspeech op de Oracle Open World in San Francisco over de nieuwe technologieën die zijn bedrijf veel geld moeten opleveren. Hij benadrukte dat we zijn aangekomen in het informatietijdperk, en dat gridcomputing en datahubs de innoverende trends zijn.

  
Oracle-topman Charles Phillips
Grid was vorig jaar al het toverwoord op Oracle's jaarlijkse feestje in San Fransisco. Het lijkt nu de hype voorbij. Gridcomputing is inmiddels afgedaald van het niveau van de grote organisaties en ook toepasbaar voor kleinere ondernemingen, het mkb dus. "We draaien in de praktijk werkende applicaties met gridcomputing zonder dat daarvoor aanpassingen hoeven te worden gemaakt", aldus de ceo en chairman.

Specialistisch

Datahubs vormen een nieuw speerpunt in de strategie om winstgevende segmenten aan te boren. In een 'vraag en antwoord'-sessie die volgde op de openingsspeech zei Phillips: "Informatie is belangrijker dan it, vandaar dat we na de succesvolle klanten-datahub snel met andere specialistische hubs zullen komen." Hij noemde onder andere datahubs voor 'product' en voor 'sensorgebaseerde informatie' (rfid, radio frequency identification).
Oracle is duidelijk bezig zich ook op het mkb te richten. Naast 'lichte' gridcomputing heeft het met de E-business Suite ook op dit gebied een minder zware en dus voor het mkb interessante oplossing. Gevraagd naar het waarom van deze verschuivende aandacht vertelde Phillips dat voorheen nog geen portfolio gereed was dat ook geschikt is voor deze groep bedrijven. Bovendien is het een veel sneller groeiende markt dan de Fortune top-500 bedrijven.
Tijdens het vraag- en antwoordspel bleven vragen over de overname van Peoplesoft als lastige horzels voor Phillips opduiken. Hij hield zich op de vlakte en verwees naar de uitkomst van de rechtszaak (13 december). Een saillant detail is dat het aandeel Peoplesoft inmiddels staat op ongeveer de prijs van Oracle's overnamebod. Phillips spreekt overigens van een 'ongevraagde' in plaats van een 'vijandige' overname.< BR> 
Arboned
HP-ceo Carly Fiorina staat onder grote druk omdat de resultaten van haar inspanningen tegenvallen. De printdivisie doet het uitstekend, maar alle andere divisies presteren bijzonder matig, met soms minder dan 1 procent operationele winst. Analisten schatten de waarde van deze onderdelen op haast niets en roepen om opsplitsing in een print- en non-print divisie. Tijdens haar toespraak op de Oracle Open World in San Fransisco (waar de organisatie 25 duizend bezoekers verwacht) sprak ze vooral over de noodzaak voor bedrijven om hun bedrijfsprocessen en it-infrastructuur te synchroniseren. Daarmee zouden grote voordelen te behalen zijn. Ze noemde als voorbeeld het Nederlandse Arboned, dat met HP een overeenkomst heeft gesloten. Daarbij zijn veertig losstaande computerruimtes (ooit ingericht door IBM) omgevormd tot één centrale webgebaseerde omgeving. Alle betrokkenen kunnen nu informatie opvragen via dat webportaal.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-12-10T00:00:00.000Z Roger Slangen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.