Oracle's 'Raw Iron'-plan krijgt gematigde ontvangst

Het 'Raw Iron'-project dat Oracle-president Larry Ellison onthulde op de Comdex is volgens analisten nog lang niet rijp voor de realiteit. De softwareleverancier wil met een kant-en-klaar softwarepakket, dat bestaat uit de Oracle 8i-databank en een nog niet gedefinieerd ultra-slank serverbesturingssysteem, een alternatief bieden voor bestaande topzware servers.

Volgens onderzoeksbureau Gartner Group betekent deze aankondiging in wezen dat Oracle de installatie en ondersteuning van zijn databank wil verbeteren. Dat is al enige tijd een concurrerende zwakte van het bedrijf, aldus het onderzoeksbureau. Dit plan van Oracle doet volgens Gartner-analiste Betsy Burton denken aan het idee van een databank-machine dat in de jaren tachtig opgeld deed. Het plan strookt ook met het idee van gespecialiseerde servers die zijn toegewijd aan een enkele soort werklast. Oracle zou volgens Gartner de uitgebreidheid van databankbeheer ten onrechte vergelijken met de algemene functies van besturingssystemen. "Er kan maar weinig systeemfunctionaliteit worden geschrapt zonder dat de databank-omgeving daar onder lijdt, denk aan beveiliging, herstelmogelijkheden en hoge beschikbaarheid", aldus Burton.

'Conceptueel'

Ook de hardwarepartners van Oracle lijken vooralsnog niet warm te lopen. Compaq, Sun, Hewlett-Packard, Dell en Intel hebben nog geen intenties of plannen bekendgemaakt met betrekking tot het idee van een ultra-kaal besturingssysteem van Oracle. De gesprekken verkeren nog in een 'conceptueel' stadium. Vice-voorzitter Morton Topfer van computerfabrikant Dell onderschrijft wel de uitspraken van Ellison. "Wij praten inderdaad met Oracle en zien zeker mogelijkheden in een lichter besturingssysteem", verklaart de Dell-topman tijdens een interview op de Comdex-beurs. Hij haalt de kritiek aan op het aanstaande Windows 2000, voorheen bekend als NT 5, dat bestaat uit ruim tweeëndertig miljoen regels code. "Dat is teveel, topzwaar", aldus Topfer. Microsoft noemt 'Raw Iron' al zeer cynisch 'NC 2' om aan te geven dat de notie van een slank besturingssysteem voor servers hetzelfde lot te wachten staat als Oracle's idee van de NC, de veelgeroemde slanke clientcomputer.  HB
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-11-27T00:00:00.000Z Henk Boot
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.