SQL Server 7.0 ontketent prijzenoorlog

Microsoft heeft de laatste details onthuld van de nieuwste versie van zijn database: SQL Server 7.0. Tijdens de Comdex in Las Vegas probeerde Steve Ballmer zijn publiek te overtuigen van het feit dat Microsoft nu een prominente speler is op de databasemarkt.

Volgens industriekenners worden concurrenten min of meer gedwongen hun prijzen te verlagen als gevolg van de lage prijsstelling van het product. Microsoft rekent rond de driehonderd dollar per gebruiker.
Marktleider Oracle geeft echter te kennen geen heil te zien in een prijsverlaging. "Ons prijsstelling werkt. Het marktaandeel van Oracle spreekt voor zich", aldus één van Oracle's product-marketingmanagers David Menninger. "De lage prijzen van Microsoft zijn erop gericht de concurrentie uit de onderkant van de Windows NT-markt te verdrijven", aldus analist Herb Edelstein van Two Crows. "Ondanks alle nieuwe functionaliteit, is het onwaarschijnlijk dat SQL Server 7.0 meer dan een fractie van de functionaliteit biedt waar grote bedrijven behoefte aan hebben."

Volwaardige database

De uitspraken van Ballmer tekenen de hogere ambities van Microsoft: "Vorige versies, tot en met versie 6.5, waren inderdaad niet schaalbaar genoeg om SQL Server een volwaardige bedrijfsdatabase te noemen. Maar die dagen zijn voorbij. Kijk maar naar de verbeteringen die de applicaties van SAP, Baan en Peoplesoft bereiken."
De verbeterde en uitgebreide functionaliteit in versie 7.0 heeft vooral betrekking op gegevensconversie, -pakhuizen en zogenoemde Olap-diensten (Online Analytical Processing).

Kritisch

Ondanks de verbeteringen blijven analisten kritisch. "Die verbeteringen zijn allemaal de moeite waard. De schaalbaarheid en betrouwbaarheid zijn echter nog niet bewezen. Het lijkt wel alsof de sterren gunstig moeten staan voordat SQL Server zonder problemen draait", aldus Betsy Burton van Gartner Group. Volgens Microsoft zijn de aspecten schaalbaarheid en betrouwbaarheid afdoende aangepakt.
Gebruikers lijken tevreden te zijn. Joe Misiaszek die als applicatiemanager de systemen van het Colorado Community College ondersteunt: "De nieuwe Olap-functionaliteit voldoet uitstekend, en de lage prijs bevalt goed. SQL Server 7.0 is tot nu toe indrukwekkend. We hadden het systeem niet op poten gekregen als we een vergelijkbaar product van Oracle of Sybase, met alle benodigde expertise, hadden moeten aanschaffen."  RV
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-11-20T00:00:00.000Z Roy op het Veld