Smaakmaker Larry Ellison

Verkiezing IT-persoonlijkheid van dit millennium

Oracle-oprichter Larry Ellison is een omstreden figuur. Welhaast verafgood door geloofsgenoten en zijn eigen medewerkers en tegelijk verguisd door industriepolitieke tegenhangers als Bill Gates.

Waar de een hem omschrijft als visionair, schildert de ander hem af als demagoog. Dat Ellison omstreden is, lijdt geen twijfel; dat de opperpriester van Oracle dé smaakmaker is van de IT-wereld evenmin. Want Larry zorgt altijd voor opschudding en is altijd goed voor een citaatje.
Door al het verbale gehak op Microsoft, diens strategie en vooral op roerganger Bill Gates, zou men haast vergeten dat Ellison van grote betekenis is voor de ontwikkeling van de moderne IT-industrie. Met Oracle brachten hij en mede-oprichter Bob Miner in 1977 voor het eerst een commerciële relationele database op de markt. Hedendaagse softwaretoepassingen kunnen niet meer zonder relationele gegevensbanken, die door middel van SQL - de standaard vraagtaal om informatie gestructureerd uit databases te verkrijgen - ontsloten worden.

Droom

Ellison is de belichaming van The American Dream. Opgroeiend in een arme wijk in Chicago, moest de jonge Larry steeds van zijn vader horen dat het toch nooit iets met hem zou worden. Hij liet zich echter niet ontmoedigen, en dat heeft hem geen windeieren gelegd: hij hoeft slechts Bill Gates voor zich te laten in de lijst van rijkste softwaremiljardairs.
Vier jaar geleden haalde Ellison alle krantenkoppen toen hij begon met het prediken van Internettechnologie en de netwerkcomputer. Hoewel de netwerkcomputer nooit doorgebroken is, vindt zijn visie op IT veel navolging.

God en Ellison

In het recente verleden schreef de Amerikaan Mike Wilson een biografie over Ellison. Alleen de titel typeerde zijn karakter al: "What's the difference between God and Larry Ellison? God doesn't think he's Larry Ellison." De topman zelf is niet erg te spreken over deze biografie. Hij reageert op zijn gebruikelijke manier, met veel humor en trapwerk: "Ik hoop dat hij door een truck aangereden wordt. Weet je trouwens dat hij voorheen religieverslaggever was voor de Miami Herald?"
Maar wat nou als iemand een biografie over Bill Gates zou schrijven met de titel What's the difference between God and Bill Gates? "Ha, ha", buldert Ellison, "waarschijnlijk zou Gates zeggen dat er geen verschil bestaat tussen God en Bill Gates!"   RV
 
De stem van.......
Nico van de Ven, directeur Oracle Nederland
"Voor de verkiezing van de internationale IT-persoonlijkheid, stem ik op Gene Amdahl (Amdahl). Deze mainframe-ontwerper en leverancier slaagde er als eerste in een voor IBM-klanten geschikt alternatief op de markt te brengen voor de mainframes van IBM.
Als nationale IT-persoonlijkheid draag ik Joop van Oosterom (Volmac) voor. Hij speelde een belangrijk rol bij de professionalisering van het IT-vak in Nederland. Dit deed hij met zijn standaardisatie van intake, opleiding, performance management en methodieken bij systeemontwikkeling. Verder is hij trendsetter op het gebied van het als aandeelhouder binden van het personeel aan het bedrijf."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-11-29T00:00:00.000Z Roy op het Veld