IBM daagt concurrenten uit

Met de aankondiging van de nieuwe versie van DB2 probeert IBM zijn positie op de markt voor databases te verstevigen. Scherpe prijzen, goede prestaties op Windows NT en het leveren van hulpmiddelen om gebruikers van Informix en Sybase over te laten stappen op DB2, zijn de ingrediënten van IBM's databasestrategie. Met name op het Windows NT-platform wil het bedrijf toeslaan en nummer 1 worden.

Als derde brengt de grootste softwareleverancier ter wereld een zogenoemde universele database op de markt. Het bedrijf legt echter de nadruk op het feit dat DB2 de eerste database was die (in 1995 al) complexe datatypen, als foto, video en audio, ondersteunde. Universal Database is gereed voor Internet en object-relationeel van opzet. Verder is veel aandacht besteed aan de gebruiksvriendelijkheid. Met een speciaal hulpprogramma, de Smartguide, kan DB2 binnen een half uur geïnstalleerd worden, zo beweert IBM. DB2 draait op Windows NT en de belangrijkste Unix-platforms.
Na de afgang van Informix, dat het eerst met de Universal Server kwam, zijn leveranciers voorzichtiger geworden met het op de markt brengen van object-relationele databases. Informix kwam met een technisch goed product, waaraan geen behoefte bleek te bestaan. De aandacht van de marketingmachine van het inmiddels financieel worstelende bedrijf kon ternauwernood op de rest van het productenpakket gericht worden. Voor de toekomst van het bedrijf wordt gevreesd. Oracle 8 werd gepositioneerd als spin in het web van het concept van netwerkcomputing. Een aantal beloofde object-technieken en Java-ondersteuning ontbraken. "Evolutie, geen revolutie", zo predikte Oracle.
IBM verwacht dat de markt voor universele databases een grote vlucht zal nemen. De snelle ontwikkeling van Internet zal vroeg of laat het elektronisch zakendoen stimuleren. Om de informatierijke software te ondersteunen die daarvoor nodig is, zijn nieuwe databases nodig, zo redeneert IBM. Groot is de behoefte aan geavanceerde databases in ieder geval nog niet. Ook al is IBM niet de eerste, met deze strategie zijn ze nog niet te laat. RV

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-10-03T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.