Open Ingres 2.0 kan concurrentie weer aan

CA brengt prestatieniveau op peil

NEW ORLEANS, LA - De tweede versie van Open Ingres - een van de relationele database-managementsystemen van Computer Associates - is op een veelheid aan punten verbeterd en uitgebreid. De leverancier heeft vooral veel aandacht besteed aan het op peil brengen van de prestaties. Op dit punt loopt het dbms al geruime tijd achter op vergelijkbare produkten van Oracle, Sybase en Informix. Eind dit jaar gaat versie 2.0 in bèta.

In de huidige versie maakt Open Ingres niet optimaal gebruik van symmetrische multiprocessoren (smp): iedere database-server draait op maximaal één processor. Meerdere van deze servers benaderen de database. Met de nieuwe technologie in versie 2 - die overigens al gebruikt wordt in NT-omgevingen - is het mogelijk een server op meerdere processoren te laten draaien en zo hogere transactiesnelheden te bereiken.

64-Bits architectuur

Om tegemoet te komen aan trends in de wereld van gegevenspakhuizen (data warehousing) ondersteunt Ingres 2.0 de opkomende 64-bits architectuur, zeer grote databases en het very large memory-concept van bijvoorbeeld Digital Equipment. Deze technologie maakt het mogelijk complete databases in het werkgeheugen van de computer te plaatsen om de responstijden te minimaliseren. Volgens eigen zeggen is de komende versie in staat om tabellen van maximaal 2 tot de macht 71 gigabytes te beheren.
Ook nieuw in versie 2 wordt row-level locking. Het doel van deze technologie is om zo weinig mogelijk gegevens in de database te blokkeren bij opvragingen. Het huidige systeem van page-level locking stuit op problemen in zwaar belaste transactieverwerkende systemen en bij het gebruik van verouderde toepassingen die oorspronkelijk geschreven zijn voor hiërarchische gegevensopslag.

Grafische interface

Behalve aan het opvoeren van de snelheid van de database heeft Computer Associates veel aandacht besteed aan het verbeteren van de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van de database-server. Andere uitbreidingen zijn te vinden op het gebied van beheer, configuratie en aansluitbaarheid op andere omgevingen. Opvallend is het veelvuldig gebruik van de grafische interface voor het beheer en afstellen van de database-server.
Open Ingres was duidelijk toe aan deze verbeteringen; concurrerende database-systemen beschikken inmiddels geruime tijd over deze faciliteiten. In de verdere toekomst - na versie 2.0 - denkt CA vooral aan zaken als het ondersteunen van symmetrisch parallelle en geclusterde computers, het toepassen van nieuwe mogelijkheden van moderne besturingssystemen, verdere verbetering van de betrouwbaarheid en het terugdringen van de benodigde inspanningen voor het beheren van databases.

Microsoft

Gezien de steeds hechter wordende banden tussen Microsoft en Computer Associates is het waarschijnlijk dat de ontwikkelingen op het Windows NT-platform voorrang krijgen op de Unix-omgeving. Een voorbeeld hiervan is de ondersteuning van smp-systemen, die wel in de NT-versie van Open Ingres 1.2 te vinden was, maar niet in de Unix-uitgave.
Topman Charles Wang verwacht veel van de samenwerking met Microsoft voor NT en Unicenter (software voor systeem- en netwerkbeheer). Open Ingres vormt de basis voor Unicenter, zodat het logisch is te veronderstellen dat de ontwikkelingen op dit platform voorrang krijgen. MU

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-09-06T00:00:00.000Z Maurice van Uden
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.