Oppositie NT wint aan kracht

Sun en Oracle bieden compleet server-alternatief

De tegenstanders van Windows NT hebben sinds vorige week een eigen software-antwoord op Microsofts zware besturingssysteem, dat gestaag terrein wint. Sun Microsystems, de officieuze leider van de anti-NT-lobby, versterkte de alliantie met Oracle door zijn zakelijke computers uit te rusten met het databasepakket Oracle 8.

De nieuwste versie van de Oracle-database is specifiek ontworpen om te werken met netwerkcomputers en afgeslankte systemen. Deze machines zijn gekoppeld aan een centrale server. Daar draait de software die de dunne clients lokaal gebruiken.

Netwerken

Oracle 8 wordt geleverd met de nieuwe Ultra Enterprise 450 servers, die Sun vorige week introduceerde. Volgens de hardwarefabrikant ligt de verhouding tussen prijs en prestatie van deze machine op hetzelfde niveau als een vergelijkbare NT-server.
Door deze computers van Sun uit te rusten met Oracles software kunnen bedrijven netwerken met lichtere machines gebruiken. Dergelijke systemen leveren eenzelfde capaciteit als zwaardere computers met NT, verklaren Sun en Oracle.
De twee bedrijven verzorgen gezamenlijk de marketing en verkoop van dit combinatieproduct. Deze strategische zet van de twee computerfirma's is bedoeld om de groeiende dreiging van NT af te remmen.

Solaris

De basis voor deze tegenaanval wordt gelegd door een onlangs gelanceerde nieuwe versie van het besturingssysteem Solaris. Sun levert deze speciale software voorgeïnstalleerd op dezelfde Enterprise-servers die nu ook voorzien zijn van Oracles databasesoftware.
Dit nieuwe 'Solaris for Intranets' draait op zowel Sparc- als Intel-processoren en is bedoeld voor middelzware bedrijfscomputers. Hierdoor concurreert het direct met Windows NT, dat door Microsoft wordt gepositioneerd als serverbesturingssysteem.
Opvallend genoeg biedt de nieuwe Solaris-software wel "een naadloze integratie met NT-systemen", aldus Sun. Deze aansluiting is bedoeld om het opzetten van intranetten in combinatie met reeds aangeschafte apparatuur te vereenvoudigen.

Compaq

Microsoft is echter niet de enige concurrent waarmee Sun nu een harde confrontatie aangaat. Hardwareproducent Compaq wordt ook geraakt door Suns penetratie van de servermarkt voor intranetten. "Onze systemen zijn makkelijker te gebruiken dan NT-servers. Hiermee verhogen wij de uitdaging aan Compaq", zei Ed Zander, vice-president bij Sun.
Compaq en andere computerfabrikanten hebben sinds een paar jaar het leeuwendeel van de markt voor workgroupservers in handen. Deze overheersing is te danken aan de lage kosten van servers op basis van standaardchips van Intel.
De overeenkomst tussen Oracle en Sun deed inmiddels de koersen van de beide NT-opponenten al stijgen. Het aandeel van de databaseproducent maakte een sprong van bijna twee dollar naar ruim 40 dollar per stuk. Computerfirma Sun beleefde een stijging van dezelfde grootte die resulteerde in een koers van bijna 50 dollar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-08-29T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.