Machtswisseling bij Informix

Nieuwe topman Finocchio moet tij databaseleverancier keren

Naast een nieuwe NT-strategie moet Bob Finocchio Informix uit het slop halen. Met dit doel is deze nieuwe 'chief executive officer' aangesteld. Phil White blijft aan als voorzitter van de Raad van Commissarissen.

Bob Finocchio komt van 3Com, leverancier van netwerkapparatuur. Daar heeft hij de reputatie opgebouwd een bedrijf sterk te kunnen laten groeien, terwijl een ander bedrijf (Cisco) marktleider is. White en Finocchio trokken expliciet een parallel met de situatie bij aartsrivaal Oracle. Ook bij Informix zal Finocchio moeten opboksen tegen een groter bedrijf. "Begin jaren negentig stond Oracle aan de rand van de afgrond. De komst van Ray Lane heeft het bedrijf meer dan goed gedaan", aldus White. Het zakentalent Lane zorgde ervoor dat de organisatie van Oracle de aansluiting hield bij de markt.

Financiële kracht

Hoewel Finocchio nog maar nauwelijks op zijn stoel zit, wist hij vijf punten te presenteren waarop hij zich voorlopig gaat concentreren. Het debacle met de Universal Server toont aan dat Informix er moeite mee heeft om innovatieve producten in de markt te zetten. "Die vaardigheid moeten we ontwikkelen", vindt Finocchio. Verder wil hij de financiële slagkracht versterken. "De uitgaven worden met de kosten van de bedrijfsvoering in overeenstemming gebracht", kondigde Finocchio aan. "Ook moeten we goed nadenken over onze positie in de markt. We moeten onze rol definiëren", zei hij. Verder wil Finocchio veel aandacht besteden aan teambuilding en het aangaan van samenwerkingsverbanden. Concrete maatregelen zijn nog niet bekend.

Pais en vree

De nieuwe topman benadrukte dat Informix niet worstelt met vragen als 'Werken onze producten?' en 'Bestaat er een markt voor?' "Het fundament is aanwezig. Het verbeteren van de infrastructuur van het bedrijf is mijn taak", aldus Finocchio. De eerste activiteiten waar hij zich mee bezig gaat houden is het zoeken en aanstellen van een nieuwe cfo (chief financial officer) en een chief information officer (cio). "Verder zal ik hem helpen om relevante technologieën, producten, markten en distributiekanalen te leren kennen", aldus 'assistent' White.
De gezamenlijke persconferentie verliep in pais en vree, maar insiders betwijfelen of de stap opzij van White helemaal vrijwillig is geweest. Hoewel White hierover geen uitspraken deed, is de verwachting dat zijn ego te groot is om lang in de schaduw te blijven staan van Finocchio. Concrete plannen heeft hij niet. Hij gaf in ieder geval duidelijk aan niet op de vacature bij Apple te gaan solliciteren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-08-01T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.