Informix gelooft nog in Universal Server

Phil White: 'Ik was bereid voor Illustra meer te betalen'

Michael Stonebraker, toptechnicus van Informix, verwacht dat het nog drie tot vijf jaar duurt voordat de Universal Server (US) op grote schaal wordt toegepast.

Hoewel de object-relationele database de bron van veel ellende is geweest, heeft Informix nog veel vertrouwen in deze technologie. Eind 1997 komt de Universal Server op Windows NT beschikbaar. "Nieuwe technologieën doen er altijd jaren over om vaste voet aan de grond te krijgen", relativeerde Stonebraker tijdens de gebruikersconferentie van Informix afgelopen week in San Francisco. Hij gaf verder aan dat er ten behoeve van mobiele toepassingen aan een low-end versie van de US gewerkt wordt. Daarnaast gaat Informix een high-end versie in de steigers zetten: De integratie van de Extended Parallel Server met Illustra. Deze producten hoopt Stonebraker volgend jaar aan te kunnen kondigen. Verder voorspelde hij dat de relationele producten in de toekomst niet meer apart ontwikkeld worden. "De US vormt het hart van onze technologie. De US ontdaan van objecttechnologie vormt straks het relationele product van Informix", aldus Stonebraker.

Slechte marketing

"Universal Server is onze toekomst", voegde scheidend ceo Phil White daaraan toe. Met de US is het mogelijk om naast traditionele gegevens, ook complexe gegevens zoals foto's en tijdreeksen te bewaren en te bewerken. De markt bleek het afgelopen half jaar echter geen behoefte te hebben aan de US, ondanks het feit dat Informix zijn volledige marketing- en verkooporganisatie voor dit nieuwe product had ingezet. Het gevolg: verwaarlozing van de goedlopende producten en een recordverlies over het eerste kwartaal. Inmiddels heeft Informix het roer omgegooid en krabbelt het uit het diepe dal.
Maar Informix verwacht in de toekomst nog hoge ogen te gaan gooien met de US. "Op het moment dat de markt ziet wat software met complexe datatypen betekent voor het gebruiksgemak, zal de US een succes worden", aldus White. Hij geeft toe dat Informix qua marketing slecht is omgesprongen met zijn innovatieve product. Maar White gaf te kennen dat hij bij de acquisitie van Illustra bereid was geweest meer te betalen dan hij in werkelijkheid deed.

Doorbraak nodig

Illustra is de multimedia-database die gecombineerd met de relationele technologie van Informix de US vormt. "Die investering was gerechtvaardigd, maar met dat innovatieve product hebben we onszelf uit de markt geprijsd", meent White. "Wat we nodig hebben is een applicatie die een doorbraak veroorzaakt voor object-relationele databases", aldus White. Hij denkt daarbij aan toepassingen in de uitgeverij-wereld.
Stonebraker nam tijdens de conferentie de gelegenheid om de concurrerende database Oracle 8 te bekritiseren. "Oracle 8 is een opgewarmde Oracle 7", zei Stonebraker, geheel in de stijl waarin de rivalen zich over elkaars producten plegen uit te laten. Volgens hem mist Oracle 8 overerving, een belangrijk kenmerk van object-technologie. Bovendien hekelde hij het ontbreken van de mogelijkheid om zelf datatypen te definiëren op de manier zoals dat bij de US wel mogelijk is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-08-01T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.