Zoekend Informix gokt op Windows NT

Phil White: 'Eind 1997 zijn we weer winstgevend'

Informix wil met zijn databaseproducten marktleider worden op het Windows NT-platform. Volgens scheidend 'chief executive officer' (ceo) Phil White heeft Informix NT te lang links laten liggen.

Tijdens de gebruikersconferentie vorige week in San Francisco ontvouwde Informix zijn nieuwe NT-strategie. Deze nieuwe strategie en het aantreden van een nieuwe ceo, ex-3Com topman Bob Finocchio, moeten de neerwaartse spiraal doorbreken. De financiële wereld reageerde positief, de aandelenkoers steeg meer dan 20 procent in twee dagen.
De databaseproducten Standard Engine, Online Dynamic Server en de Workgroup Server zijn nu leverbaar op NT. De Extended Parallel Server en de Universal Server zijn tegen het einde van het jaar beschikbaar op het Microsoft-platform. Informix wil intensiever met partners gaan samenwerken om hun databases op NT aan de man te brengen.
Na het dramatische eerste kwartaal richt het bedrijf zich nu op het terugwinnen van het vertrouwen van klanten en partners. White: "Wij hebben goede technologie en goede producten, maar de klant wil weten of je er volgend jaar ook nog bent." White meent dat Informix nu weer op de goede weg is, maar verwacht over het tweede en derde kwartaal nog verlies te moeten rapporteren. "Eind 1997 zijn we weer winstgevend", aldus White. Na het eerste kwartaal werd al minder nadruk gelegd op de object-relationele Universal Server. Nu zoekt Informix zijn heil bij NT en profileert zich als Microsoft-partner. Ze ondersteunen de netwerkarchitectuur Microsoft Transaction Server, de Visual Studio ontwikkeltools en Active X.

Unix versus NT

De nieuwe koers staat echter nog niet exact vast. De kersverse ceo Finocchio is nog niet in staat de vinger op de zere plek te leggen en moet eerst zijn draai vinden in de organisatie. Maar hij kondigde aan financieel orde op zaken te zullen stellen: "Het is duidelijk dat in het uitgavenpatroon zaken veranderd moeten worden." Finocchio is dan ook op zoek naar een nieuwe cfo (chief financial officer). Daarnaast bestaat er bij Informix voor het eerst een vacature voor de functie van cio (chief information officer). Finocchio heeft groot vertrouwen in de markt voor databases: "Die markt groeit alleen maar. Niet alleen voor toepassingen met betrekking tot transactieverwerking, maar ook voor nieuwe toepassingen op het gebied van gegevenspakhuizen en Internet zijn databases nodig."
De investering in het distributiekanaal voor NT stijgt van 5 procent nu, naar 40 procent in de tweede helft van dit jaar. Informix legt echter de nadruk op zijn voortdurende verbondenheid met Unix. De productontwikkeling en ondersteuning op dit platform gaan gewoon door. Hoewel een deel van de middelen van Unix naar NT worden verschoven.

Schaalbaarheid

Ondanks het feit dat NT nog een low-end besturingssysteem is, richt Informix zich op de top-3000 bedrijven. Informix ziet voor zichzelf een taak weggelegd om NT meer robuust en schaalbaar te maken en dus geaccepteerd te krijgen voor belangrijke bedrijfsapplicaties. De afzet gaat plaatsvinden via directe verkoop of softwarehuizen. Maar Informix verwacht vooral veel van partners zoals Baan, die samen met een standaardpakket een database leveren. Baan is op dit moment de enige partner die bij voorkeur met Informix werkt.
Microsoft SQL Server is de meest verkochte database op NT, gevolgd door Oracle. Zodra er voor NT adequate clusteringtechnologie voorhanden is, zal Microsoft snel terrein verliezen omdat hun database nauwelijks schaalbaar is, voorspelt Informix. Ook de concurrentie met Oracle wordt met vertrouwen tegemoet gezien. Informix verwacht dat met de schaalbaarheid en prestaties van zijn databases een positie als marktleider mogelijk is. n
 
Informix-gebruikers wachten af
Met veel marketinggeweld introduceerde Informix zeven maanden geleden de Universal Server (US), een object-relationele database. De markt wachtte echter af en doet dat nog steeds. Frank Overbeek, werkzaam bij Antares Informatisering en bestuurslid van de gebruikersvereniging van Informix: "Databases zijn het fundament van de automatisering, dat verander je niet snel. Informix was te vroeg met de US." Hij signaleert inderdaad een afwachtende houding ten opzichte van deze technologie.
Overbeek ontkent echter dat gebruikers angstig zijn voor de toekomst van Informix en omzien naar een andere leverancier. "Het accent ligt nu weer op de juiste producten, dus verwacht ik dat het tweede kwartaal beter zal worden afgesloten dan het rampzalige eerste."
Antares heeft inmiddels een pilot-project opgestart om te achterhalen hoe Illustra-applicaties geconverteerd kunnen worden naar de US. Niet alle functionaliteit van de Illustra-database is in de US terechtgekomen na de integratie met de relationele Online-database.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-08-01T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.