Verlies Sybase duidt op diepere problemen

EMERYVILLE, CA - Database-fabrikant Sybase moest begin deze maand een verlies bekend maken van bijna 25 miljoen op een nagenoeg gelijkgebleven omzet van 250 miljoen dollar. Als gevolg van deze tegenvaller zal het bedrijf zo'n 10 procent van zijn personeel ontslaan. Het gaat hierbij om 700 mensen. Ook treedt oprichter Mark Hoffman terug als president en chief executive officer.

Het verlies van het afgelopen kwartaal volgt op een verlies van bijna 7 miljoen dollar in het eerste kwartaal. Adviesbureau Gartner Group verwacht dat de ontwikkeling van bepaalde produkten op een lager pitje gezet zal worden. Kandidaten hiervoor zijn de Intermedia Server, produkten voor data warehousing en een project op het gebied van messaging.
"Sybase heeft het zo druk gehad met het uitdagen van Oracle en met de zelf ingegeven behoefte tot groei, dat het zijn sterke punten uit het oog verloren heeft. Om te overleven moet Sybase zich terugtrekken uit markten waarin het toch geen vooraanstaande rol kan spelen", aldus analist Betsy Burton van Gartner.

Hoffman krijgt de schuld

Zij geeft de nu teruggetreden Hoffman de schuld van veel van de problemen. "Zijn stijl van leidinggeven maakt het moeilijk om zware beslissingen te nemen. De komende twaalf maanden zal Sybase niet in staat zijn zich te concentreren op sterke punten. Dit resulteert in vertraagde introducties, vage strategieën en meer financiële problemen."
Sybase hoopt een deel van deze kritiek te omzeilen door het aftreden van Hoffman, die overigens wel aanblijft als bestuursvoorzitter. Powersoft-oprichter Mitchell Kertzmann neemt de vrijgekomen functies op zich. Hij was sinds de overname van Powersoft verantwoordelijk voor verkoop en marketing.
Gartner waarschuwt dat nieuwe versies en functies nog langer op zich laten wachten dan aangekondigd. Kleinere afnemers kunnen nog steeds zonder veel problemen terecht bij Sybase, maar grotere bedrijven wordt aangeraden naar de alternatieven - Oracle, IBM en Informix - te kijken. Dit geldt ook voor ondernemingen die een datapakhuis willen opzetten. In ieder geval moeten afnemers er op letten niet gebonden te worden aan de technologie van Sybase. Vooral proprietary functies kunnen beter niet aangewend worden. MU

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-07-26T00:00:00.000Z Maurice van Uden
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.