Stilte rond Ingres verontrust gebruikers

Andere producten voeren boventoon

Gebruikers van Ingres, de database van Computer Associates, zijn bang onder te sneeuwen in het marketinggeweld rond CA Unicentre TNG en Oracle 8. Dit bleek tijdens de jongste CA World in New Orleans.

Hoewel Computer Associates (CA) zegt zes even belangrijke productlijnen te hebben eist CA Unicentre TNG op dit moment bijna alle aandacht op. Dit verontrust een aantal aanhangers van Open Ingres, zo bleek tijdens de gebruikersconferentie CA World. Ironisch genoeg zijn de meeste Ingres-klanten tevreden over de aangekondigde nieuwe features, alleen lijken deze nauwelijks bekendheid te krijgen als gevolg van het geweld waarmee concurrent Oracle zijn nieuwste database, Oracle 8, thans in de markt zet.

Zeilen bijzetten

Computer Associates realiseert zich dat Ingres niet in het middelpunt van de belangstelling staat. J. Ainsworth, van de afdeling research and development van CA, zegt hierover: "De aankondiging van Open Ingres 2.0 had eigenlijk meer weg van het op de markt brengen van een nieuwe release dan een echte productlancering." Daar gaat in de loop van de zomer verandering in komen. "Versie 2.0 wordt nu gebenchmarkt door verschillende partijen." Als dit achter de rug is, zullen alle zeilen bijgezet worden om aandacht te vragen voor de nieuwste versie van Open Ingres.
Insiders wijzen erop dat er nog een andere verklaring is voor de stilte rond Ingres. Unicentre staat op dit moment in het centrum van de belangstelling. Het is voor verkopers van CA makkelijker aandacht te vragen voor dit product dan voor een nieuwe versie van een database.

Ondergeschoven kindje

Ainsworth weersprak de opvatting dat Ingres een ondergeschoven kindje dreigt te worden. "We werken op dit moment hard aan de opvolging van 2.0, in de vorm van Open Ingres 2.5 en 3.6. We zijn absoluut niet uitontwikkeld." De Ingres-database ligt ook onder Unicentre. Dit is een andere reden waarom de aandacht voor dit product volgens CA niet zal verslappen.
CA zal Open Ingres en de object-database Jasmine naast elkaar positioneren. "We zijn geen voorstander van een hybride-database, zoals een aantal van onze concurrenten. Je moet relationeel en object-georiënteerd niet door elkaar laten lopen," zegt Ainsworth. Dan verwater je de sterke kanten van beide benaderingen te veel.
Ingres heeft wereldwijd een aandeel van 7 procent in de databasemarkt. In Nederland is het Kadaster een van de grote klanten. Zij gebruiken de database voor het digitaliseren van kadastrale gegeven. Een vertegenwoordiger van deze instelling was tevreden over de antwoorden die hij tijdens CA World kreeg over de nieuwe release. "Bovendien hebben we deze week contacten gelegd met een grote Amerikaanse uitgever van kaarten. Zij werken ook met Ingres. Er was eigenlijk maar één punt waarover ze geen duidelijkheid verschaften. Dat was de vraag waar de T-shirts van Open Ingres 2.0 waren," grapt hij.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-07-25T00:00:00.000Z Mark Plekker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.