Ook zwalkend Inprise vindt koers Internet

Zelfverzekerde topman Fuller haalt uit naar voorganger

Softwareleverancier Inprise gaat zijn kaarten volledig op internet zetten. "Ons doel is producten, diensten en ondersteuning te leveren aan bedrijven die internettoepassingen willen invoeren", aldus Dale Fuller, de nieuwe directeur van de software-ontwikkelaar. Het liep de laatste jaren niet op rolletjes bij Inprise, het voormalige Borland. Verliescijfers en reorganisaties volgden elkaar in snel tempo op.

Fuller wijdt de slechte tijden voornamelijk aan het slechte leiderschap van zijn voorganger Dell Yocam. "Hij had geen duidelijke visie voor de toekomst. Dan weten de mensen in de organisatie ook niet precies wat ze moeten doen", fulmineert Fuller.

Tweesporenbeleid

Waar Yocam de productontwikkeling van Inprise concentreerde op Oracle-technologie, volgt Fuller een tweesporenbeleid. In februari, nog onder het bewind van zijn vorige roerganger, werd de wereldwijde licentie-overeenkomst met Oracle verlengd. De databaseleverancier verscheept zijn applicatieserver standaard met de Orb (object request broker) van Inprise. Sinds Fuller in juni een belangrijke samenwerkingsovereenkomst sloot met Microsoft, wed Inprise op twee paarden.
Microsoft investeerde 25 miljoen dollar in Inprise, dat in ruil Microsoft-technologie (Com+ en Windows DNA) opnam in de ontwikkeltools van het voormalige Borland, dat mei vorig jaar zijn bedrijfsnaam veranderde in Inprise. "Microsoft rekent natuurlijk op Com+, maar realiseert zich dat daarnaast Corba en Java ook bestaansrecht hebben. Wij zijn het bedrijf dat deze technologieën aan elkaar knoopt", aldus de zelfverzekerde Fuller.

Bekostigen

Ondanks de stagnerende omzetcijfers en de verliezen van de afgelopen kwartalen zegt Fuller voldoende fondsen te hebben om het tweesporenbeleid te bekostigen. "Voor productontwikkeling hebben we voldoende geld. Op onze bankrekening staat momenteel zo'n tweehonderd miljoen dollar."
Over technische zaken maakt de Amerikaan zich echter geen zorgen. Fullers grootste zorg is het laten terugkeren van omzetgroei. Het ontbreken van die stijgende lijn lag niet alleen aan Yocams gebrek aan leiderschap, maar ook aan de marktomstandigheden. "Door het millenniumprobleem zijn veel automatiseerders terughoudend geworden in het starten van nieuwe projecten. Daarnaast ontwikkelen IT-afdelingen erg langzaam internettoepassingen." Het trappen naar zijn voorganger blijft echter de boventoon voeren. Inprise heeft naar zijn zeggen belabberd werk geleverd op het gebied van marketing en het communiceren van de marktstrategie.

Overwinning

Hoewel Inprise er nog lang niet is, meent Fuller dat het al een stuk beter gaat: "Toen ik aantrad stond onze aandelenkoers op 2,9 dollar. Nu op ongeveer 5,5 dollar. Dat claim ik als een overwinning." Maar, zo relativeert hij, het bedrijf moet nog verder gestabiliseerd worden. Niets is nog zeker. Alles staat nog open om aangepast te worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-07-23T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.