Novell, IBM en Oracle zetten Directory Forum op

Analisten kritisch over 'anti-Microsoft groep'

Novell, IBM, diens dochter Lotus, Oracle en metadirectory-softwareleveranciers Data Connection Limited en Isocor hebben het Directory Interoperability Forum (Dif) opgezet. Analisten reageren kritisch op deze groep die zij bestempelen als een 'anti-Microsoft'-initiatief dat bovendien gebruikersvertegenwoordiging mist.

De nieuwe groep wil ervoor zorgen dat verschillende soorten directory-software makkelijker informatie met elkaar kan delen. Directory's zijn in wezen lijsten met gegevens (zoals toegangsrechten) over bijvoorbeeld werknemers, klanten, computers, applicaties en diensten. Chris Stone, vice-president strategische ontwikkeling bij Novell, legt uit: "Bedrijven werken nu met meerdere directory's en kunnen daar niet goed grip op krijgen zonder een algemene standaard."

Open standaard

Het Dif bouwt voort op bestaande open technologieën als Ldap (lightweight directory access protocol) en Ldup (lightweight directory update protocol). Daarnaast volgt het forum ook het Den-initiatief (Directory Enabled Network) van de Distributed Management Task Force (http://wwwdmtf.org/), dat een algemeen formaat moet bieden voor het opslaan van informatie in directory's. Applicatie-ontwikkelaars kunnen dat algemene opslagformaat gebruiken als basis voor het ontwerpen van hun producten. Eind dit jaar wil het Dif ontwikkelpakketten uitbrengen waarmee softwarefabrikanten hun applicaties kunnen voorzien van directory-toegangsmogelijkheden.

Ontbrekend

Het probleem is echter dat die applicatieleveranciers vooralsnog niet betrokken zijn bij het Forum. Analisten zijn ontstemd over dit gemis. Bovendien heeft het Dif geen directory-eindgebruikers onder zijn leden. "Dit is een pseudo-standaardenorganisatie die verder ook nog twee belangrijke bedrijven mist; Microsoft en de Sun/Netscape-alliantie", zegt analist Todd Chipman van onderzoeksbureau Giga Information Systems. Hij meent dat gebruikers van die andere directory's buitengesloten worden door het interoperabiliteitsstreven van het Forum.
Chipman bestempelt het Dif als een verdedigingsinitiatief van directory-leveranciers tegen Microsofts Active Directory dat in het aanstaande Windows 2000 zijn debuut maakt. Microsoft is echter wel gevraagd lid te worden van het Dif, maar de softwareleverancier neemt een afwachtende houding aan. "Microsoft is nooit een van de eerste leden van allianties, maar we willen het bedrijf zeker aan boord hebben", zegt Steve Adelman, vice-president samenwerkingsverbanden bij Novell. Ondertussen lanceert dit bedrijf ook zelf nieuwe metadirectory-software, genaamd Virtual Replica, en onthult het zijn DirXML-protocol dat metadirectory's koppelt aan de opmaaktaal XML.
 
Microsoft koopt meta-directory
Microsoft heeft Zoomit, ontwikkelaar van metadirectory-software, overgenomen. De koper zal de technologie van dat bedrijf opnemen in zijn Active Directory-diensten die in Windows 2000 verschijnt. De softwareleverancier wil hiermee toekomstige gebruikers van Active Directory de mogelijkheid bieden gegevens te beheren die zich in heterogene directory's bevinden.
"Veel identiteitsinformatie wordt nog gefragmenteerd opgeslagen, verspreid door hele bedrijven heen. Op de lange termijn is een directory de ideale opslagplaats voor dergelijke gegevens, maar nu is dat nog niet het geval", zegt vice-president Jim Allchin. Microsoft zal Active Directory middels Zoomits software ook uitbreiden met ondersteuning voor diverse veelgebruikte applicaties en netwerkdiensten die identiteitsdata niet opslaan in directory's. De nu aangekochte technologie zal overigens niet meteen opgenomen worden in Windows 2000 om te voorkomen dat de lancering van dat besturingssysteem nog verder wordt uitgesteld.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-07-16T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.