Wetenschap bundelt data-opslag

De NWO en de Knaw zetten samen een data-instituut op voor de wetenschappelijke wereld in Nederland. Het Dans (Data Archiving and Networked Services) moet de landelijke datavoorzieningen van beide instanties vervangen en overstijgen.

De NWO (Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) en de Knaw (Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen) beheren nu elk een eigen data-infrastructuur. Het gezamenlijke Dans omvat de activiteiten van het NWO-onderdeel Wetenschappelijk Statistisch Agentschap en het Knaw-onderdeel Nederlands Instituut voor Wetenschappelijke Informatiediensten.
Het doel is een betere samenwerking tussen leveranciers van databestanden en afnemers (wetenschappers). Dit zijn de maatschappij-, gedrags- en geesteswetenschappen. Dans is ook verantwoordelijk voor de ontsluiting en archivering van informatie.
De twee organisaties tekenen dinsdag de intentieverklaring, bijgestaan door minister Maria van der Hoeven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW). Vervolgens formuleert een taakgroep het bedrijfsplan, met eind deze maand een bijeenkomst voor gebruikers en dataleveranciers om hun eisen en wensen te uiten. Dans moet vanaf 1 januari 2005 operationeel zijn.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-06-18T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.