Oracle weerlegt kritiek op versie 8

Dave Fagan: 'Veel berichten over nieuwe versie waren onzin'

Oracle beweert dat zijn nieuwe database alle functionaliteit bevat die vooraf beloofd was. Versie 8 van Oracle's database is vanaf 24 juni te koop en wordt gezien als een van de belangrijkste productaankondigingen van dit jaar.

Vandaar dat de aandacht van de media de afgelopen weken zo groot was. De intensiteit van de berichtgeving werd verder opgevoerd nadat geruchten de ronde deden dat Oracle 8 een aantal belangrijke eigenschappen zou missen. "Onzin", zegt Dave Fagan, product marketing manager van Oracle in Nederland.

Analisten

Hoewel bedrijven met bèta-versies, zoals Prolin en Richter Systems, verklaarden tevreden te zijn, hadden analisten kritiek. Die kritiek concentreerde zich op het ontbreken van Java-ondersteuning, gebrekkige beveiliging, matige functionaliteit op het gebied van object-oriëntatie en het vertraagd op de markt brengen van de object-georiënteerde ontwikkeltool Sedona. "Ondersteuning van Java kan in de nieuwe versie op drie manieren plaatsvinden", aldus de op de kritiek reagerende Fagan. Ten eerste met JDBC (Java Database Connectivity) aan de client-kant. Ten tweede met J/SQL, wat SQL vertaald in OCI (Oracle Call Interface). OCI kan weer gelezen worden door Java. Tot slot kunnen Java-objecten deel uitmaken van de NCA (Network Computing Architecture), waarvan Oracle 8 het hart vormt. Een JVM (Java Virtual Machine) is echter nog niet in de database ingebouwd en dat is waarschijnlijk de bron van de kritiek.

Beveiliging

"Met de beveiliging van Oracle 8 zit het goed, in tegenstelling tot de berichtgeving dat het RSA-protocol niet ondersteund zou worden", zegt Fagan. Veel bedrijven zijn in het bezit van meer dan één database-server. Dat betekent volgens Fagan dat niet in elke database beveiligingsfunctionaliteit aanwezig hoeft te zijn. "Een beveiligingsserver wordt bij Oracle 8 gratis bijgeleverd. Deze beveiligt een netwerk van één of meerdere servers", zo vervolgt hij. Eenmalig inloggen, management van wachtwoorden en gebruikersprofielen behoren tot de functionaliteit.

Sedona

Volgens het officiële standpunt van Oracle komt de ontwikkeltool Sedona binnen zes maanden op de markt. Fagan: "Ik verwacht echter dat Sedona vanaf juli of augustus te koop is. Sedona is een object-repository waarmee alle objecten uit de NCA-omgeving beheerd kunnen worden." Samen met Sedona biedt Oracle 8 volledige object-oriëntatie. Bovendien worden de C++ en Java-ontwikkeltool van Borland in Sedona geïntegreerd. In Oracle 8 worden objecten passief opgeslagen. Dat wil zeggen dat de eigenschappen van object-oriëntatie zoals overerving en polymorfisme niet dynamisch veranderen na een wijziging. Daar is Sedona voor nodig. De nieuwe database en ontwikkeltool zijn dus min of meer complementair. Oracle heeft ervoor gekozen om deze twee aan elkaar verwante producten niet tegelijk op de markt te brengen. "Voorlopig is Sedona geen essentieel onderdeel van ons productenpakket, 99,9 procent van onze klanten wil eerst met de nieuwe database aan de slag", zo redeneert Fagan.
Oracle heeft het afgelopen jaar hoog ingezet met de aankondigingen over zijn nieuwe database. De naam, Universal Server, geeft al aan hoe hoog de ambities zijn. Of de verwachtingen te hoog zijn geweest blijkt na 24 juni. Want het definitieve oordeel over Oracle 8 zal niet door Oracle en niet door analisten geformuleerd worden, maar door de markt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-06-13T00:00:00.000Z Roy op het Veld