Consortium achter standaard voor 'directories'

AMSTERDAM - Vorige week kondigden 36 bedrijven aan zich achter een norm voor directory services te scharen. Dit moet de IT-gemeenschap weer een stap dichter brengen bij het oplossen van de problemen rond het integreren van meerdere directory-systemen.

Het initiatief voor deze samenwerking ligt bij Netscape, dat ondermeer Novell, Banyan, AT&T, IBM, Digital, HP en CA geanimeerd kreeg voor het Lightweight Directory Access Protocol (ldap). IT-adviesbureau Meta Group gelooft in ieder geval dat voldoende ondersteuning verkregen is om dit protocol tot een de facto standaard te maken.
Het doel van het protocol is om één directory service - bijvoorbeeld de Novell Directory Service of Banyan Streettalk - te gebruiken als gezamenlijke directory voor alle applicaties die van zo'n service gebruik maken. Op dit moment vergen veel toepassingen - elektronische post, gezamenlijke agenda, databases - hun eigen lijst van gebruikers waar bestanden heen gestuurd kunnen worden.
Overigens biedt ldap geen oplossing voor problemen met directories op systeemniveau, zoals een enkelvoudige log-on voor alle applicaties, beveiliging of beheer.

Nog even wachten

Als gevolg van dit initiatief gelooft Meta Group dat softwarefabrikanten rond de eeuwwisseling niet langer eigen directories zullen leveren bij hun produkten. In plaats daarvan zal uitgegaan worden van de aanwezigheid van een aan ldap compatibele directory. Dit stelt de leveranciers in staat zich te richten op de functionaliteit van hun applicaties in plaats van zich te moeten bezighouden met de infrastructuur.
"Netscape neemt hiermee een leidende positie in de industrie", aldus de Meta-analisten. "Het bedrijf probeert alle andere leveranciers het beeld van één gezamenlijke vijand voor te houden: Microsoft. In tegenstelling tot eerdere pogingen tot normalisatie - Opendoc, SQL Access Group - heeft Netscape voldoende steun om de standaard te realiseren."
Ldap zal leveranciers dwingen tot het sneller vernieuwen van hun produkten om de - compatibele - concurrentie voor te blijven. Ook zal de ldap-gemeente ervoor moeten zorgen meer voordelen te bieden dan Microsoft, dat zijn directory services bundelt met besturingssystemen. Overigens is te verwachten dat Microsoft op termijn met een ldap-interface voor Exchange op de markt komt.
Hoewel de komst van deze standaard bejubeld wordt, zal de integratie in produkten nog de nodige tijd op zich laten wachten. Meta Group verwacht in eerste instantie compatibele Internet-software te zien verschijnen en pas rond 1998 of 1999 bedrijfsmatige applicaties met ldap-verbinding. MU

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-05-03T00:00:00.000Z Maurice van Uden
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.