Database-oorlog barst los

Overname Informix door IBM zet markt in beweging

De relatieve rust op de database-markt is danig verstoord door de recente acquisitie van Informix Software door IBM. Oracle reageert met een kortingsactie voor Informix-gebruikers, en de enig overgebleven speler in de subtop, Sybase, nieuwe kansen krijgt.

De aankondiging dat IBM een miljard dollar betaalt voor de database-activiteiten van Informix heeft direct een felle aanval van Oracle uitgelokt. Informix-gebruikers die voor 31 mei hun licenties inruilen voor Oracle-licenties krijgen een korting van 50 procent. Het concern probeert in te spelen op de angst van Informix-gebruikers dat zij door IBM gedwongen zouden worden om op termijn over te stappen naar DB2.
Oracle richt zijn pijlen al langer op gebruikers van Informix, tot nu toe met beperkt succes. In februari zette het een ' Migratie Workbench' op zijn website, die ten tijde van het aankondigen van de kortingsactie door vijfhonderd bedrijven zou zijn gedownload. Oracle baseert zijn actie op een onderzoek van AMR Research waaruit blijkt dat 27 procent van de Informix-gebruikers verwacht binnen twee jaar een andere leverancier te hebben. De helft van hen ziet Oracle als een reële optie.

Rijk rekenen

Dit kan betekenen dat IBM zich rijk rekent door te stellen dat zijn database-klantenbestand door het toevoegen van honderdduizend Informix-gebruikers verdubbelt. Het bedrijf loopt door zijn investering van een miljard dollar echter wel fors in op Oracle. Volgens de Giga Group had Oracle in 2000 een marktaandeel in de databasemarkt van 64 procent, terwijl IBM 13 procent in handen had. Daar kan IBM de 9 procent van Informix voorlopig bijtellen. Bovendien rapporteerde IBM in deze markt een groei van 36 procent, tegen 6 procent bij Oracle.
Een neveneffect van de acquisitie is dat Sybase weer in de belangstelling komt te staan. Net als Informix en CA-Ingres eens een grote speler, is het nu achter de dominante spelers IBM, Oracle en Microsoft als enige middelgrote partij overgebleven. Voor ondernemingen die zich niet aan een van de grote spelers willen binden blijft de database van Sybase daarmee de enige optie.

Serieuze concurrent

Informix, dat al twintig jaar actief is op de softwaremarkt, gold eens als een serieuze concurrent voor IBM en Oracle. Maar de software-ontwikkelaar is enkele jaren geleden teruggegleden naar het tweede plan, zonder vooruitzicht te kunnen opboksen tegen de grote spelers, waar Microsoft zich ondertussen had bijgevoegd.
Informix heeft nog wel een poging gedaan tot reorganisatie. Eerst kocht het in 1999 Ardent Software. Vorig jaar splitste Informix Corporation zich op in twee ondernemingen, Informix Software en Ascential Software. Informix zette de database-activiteiten voort en Ascential richt zich op e-handelssoftware. IBM koopt nu de databasetak, terwijl de rest als Ascential door zal gaan. Het restant van Informix Corporation lijkt sterk op het oude Ardent Software.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-05-04T00:00:00.000Z Marco van der Hoeven