'Gebruik Interbase is onderschat'

Bij Borland in Amstelveen kregen ze geschrokken klanten aan de lijn, nadat Computable in maart in een taart-grafiekje had gesteld dat Interbase een marktaandeel van 0 procent zou hebben. De database wordt in Nederland veel meer toegepast; gebruikers weten het vaak niet, aldus Borland.

Sybase 'klaar' voor nieuwe bankiersregels
Sommige ict-leveranciers hopen erop dat een nieuwe serie afspraken over internationaal bankieren - Basel II - voor hen zal leiden tot extra inkomsten, doordat financiële software wordt opgewaardeerd. Reken er niet teveel op, waarschuwt IDC-analiste Jessica Goepfert in een rapport. Instituten zullen weliswaar het risico-beheer gaan verbeteren, onder meer via software. Ze voelen volgens haar echter de noodzaak nog niet. "Daarnaast is het een enorme klus."
De eerste versie van de bankiersafspraken schreef de banken onder meer voor om van iedere geleende euro 8 cent opzij te zetten. Die regels worden vervangen met als doel de risico's van bankieren te beperken. De aanpassing zal zonder meer leiden tot nieuwe soft- en hardware.
Databaseleverancier Sybase is er in elk geval al klaar voor, zo stelt Frank van Laarhoven, die het Basel II project beheert voor de fabrikant. Ze zijn er inderdaad vroeg bij, vertelt Van Laarhoven: "Er zijn banken en verzekeraars die nog niet eens weten wat Basel II is."
De bankiersregels zijn een van de redenen voor de recente samenwerkingsovereenkomst met Spss, leverancier van data-analysesoftware. Sybase heeft daarnaast software ontwikkeld die met de nieuwe regels om kan gaan. Het liefst verkoopt het die in combinatie met de Sybase IQ database. Uiteraard kunnen financiële instellingen de software ook op andere database loslaten.

Volgens Haaike Braakhuis, voor Borland Nederland marketeer, belde onder meer een automatiseerder die de database net had aangeschaft. "Die vroeg zich af hoe hij aan zijn baas ging uitleggen dat hij gekozen had voor een systeem dat kennelijk door niemand gebruikt wordt."
Door de cijfers die Computable voor het diagram gebruikte, werd het percentage werkplekken met toegang tot de database naar nul afgerond. De onderzoekers van Comstruction troffen Interbase aan bij 35 van de net geen negenduized bedrijven met meer dan vijftig medewerkers. Die 35 zijn samen goed voor een kleine zevenduizend werkplekken. Het is weliswaar weinig, vergeleken met bijvoorbeeld de database van Oracle, die volgens dezelfde bron in 2509 bedrijven en op 857.008 werkplekken wordt gebruikt, maar nog niet helemaal gelijk aan nul.
Jason Vokes, bij Borland de verantwoordelijke voor onder meer Interbase, begrijpt wel waarom Interbase het in deze cijfers niet zo goed lijkt te doen. De database wordt standaard meegeleverd met onze ontwikkelproducten, aldus Borland. "Interbase zit vaak achter een applicatie. Men heeft helemaal niet in de gaten dat op een database gewerkt wordt." Vokes kan echter geen cijfers geven over het gebruik van Interbase in Nederland.

Gevangenis en ertsoverslag

Vokes stelling dat gebruikers de database niet herkennen blijkt niet helemaal te kloppen. Zo wordt de database onder meer gebruikt door de Nederlandse penitentiaire inrichtingen.
De database is hier inderdaad meegeleverd in een applicatie, van Symbol, maar de ict-afdeling is zich er wel van bewust. "We houden hoofdzakelijk de aantallen uren bij die gevangenen werken." Tevreden? "Zeker. Ach, er is altijd wel wat beters."
Een andere gebruiker is de Ertsoverslag Europoort, een dochter van het Duitse staalconcern Thyssen Krup. De database zit ook hier 'verstopt' achter een applicatie, zo vertelt automatiseerder Martin Roest. Het bedrijf plant er zo het lossen van zeeschepen en het laden van rivier-duwbakken mee.
Volgens Roest is de database lang geleden geïntroduceerd door een Duitse programmeur: "Die was er hartstikke enthousiast over, omdat de source code wordt meegeleverd, zodat we er zelf allerlei functies aan hebben kunnen toevoegen. Het was geen bewuste keuze. Maar wat betreft backup en recovery doet Interbase het goed."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-04-25T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.