Sybase gokt op 'open' Windows CE-markt

John Chen: 'Nieuwe strategie is uitbreiding van OLTP'

Softwareleverancier Sybase heeft een mini-versie van zijn database Adaptive Server Anywhere (ASE) in de maak. Eind juni moet de Ultra Lite-database beschikbaar zijn op het besturingssysteem Windows CE. De database heeft 50 kilobyte geheugen nodig en bestaat uit 100 procent puur Java-componenten. De softwareleverancier heeft als één van de eerste een volwassen database voor Windows CE-markt, die nog volledig open ligt. De database markt voor Unix vlakt af en op Windows NT lijken de kaarten geschud.

John Chen, sinds kort naast Mitchell Kertzman co-ceo bij Sybase, was vorige week voor een bliksembezoek in ons land. Hij verwacht veel van de nieuwe mini-database voor mobiele toepassingen die geschikt is voor met CE uitgevoerde Palm PC's en Auto PC's: "De technologie loopt voor op de applicaties. Op dit moment zijn er zo'n tweehonderd van, maar naar verwachting verschijnen tegen het einde van dit jaar de applicaties massaal op de markt." Sybase heeft de markt reeds voorzien van honderdduizend gratis kopieën van de slanke ASE. Chen gokt erop dat Sybase hiermee marktaandeel kan winnen op de braakliggende markt. Hij noemt de tegenhangers van Oracle en Microsoft geen echte concurrentie: "Zij maken veel stampei rond producten die niet te vergelijken zijn met het onze. Oracle Lite vereist bijvoorbeeld 250 kilobyte geheugen en komt pas tegen het eind van het jaar op de markt."

Opties open

Mobiele databases op CE vinden naar verwachting veel gebruik voor de in opmars zijnde sales force automation-toepassingen (automatisering van het deels mobiele verkoopapparaat). Applicaties kunnen voorzien worden met een database die alleen de klanten van een bepaalde verkoper bevat. Sybase houdt zijn opties verder open, en kijkt verder dan Windows CE. Het overweegt Ultra Lite ook te poorten naar Java-besturingssystemen en naar 3Coms Palm Pilot.
Mobiele toepassingen vormt, naast Internet en gegevenspakhuizen, sinds kort één van de nieuwe speerpunten in Sybase's nieuwe strategie. Chen bestrijdt dat de herformulering van het bedrijfsbeleid ten koste gaat van traditionele Oltp-functionaliteit (online transaction processing). In de Amerikaanse vakpers ventileerden sommige bezorgde gebruikers hun ongenoegen over de nieuwe strategie. Chen meent dat gebruikers zich geen zorgen hoeven te maken: "Wij verlaten Oltp niet, we breiden het alleen maar uit."

Hoog op de lijst

Hoewel Windows CE de nieuwe doelmarkt is, waar de database- en applicatieleveranciers de komende maanden de concurrentie aan zullen gaan, vormt in het huidige klantenbestand Unix nog steeds het belangrijkste platform. Ook Windows NT blijft hoog op lijst staan. Sybase traint zijn consultants teneinde dit platform beter in de vingers te krijgen op het gebied van marketing en technologie. Momenteel maken vooral Oracle en Microsoft met hun databases de dienst uit op NT. Sybase probeert daar wat aan te doen door samenwerkingsverbanden aan te gaan met erp-leveranciers. Baan en Peoplesoft ondersteunen Adaptive Server 11.9 als database voor hun applicatiesoftware.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-04-17T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.