'Rechter moet Microsoft tegenhouden'

Oracle-topman: 'Machtsmisbruik moet worden aangepakt'

"Oracle is als concurrent niet onbevooroordeeld in de anti-monopolierechtszaak tegen Microsoft. Maar we juichen het toe als er maatregelen genomen worden tegen een bedrijf dat zijn monopoliepositie gebruikt om andere bedrijven van de markt te drukken." Jeff Henley, financieel directeur van Oracle verwacht op korte termijn geen oplossing en spreekt over een dilemma. "Het is een vrije markt. Microsoft mag niet gestraft worden omdat ze succesvol zijn."

Henley maakte onlangs een 'rondje Europa' om klanten en medewerkers te ontmoeten. De topman noemt Netscape het beste voorbeeld van een bedrijf dat genekt wordt door het softwarebedrijf van Bill Gates. Begonnen zonder middelen, stond Netscape als klein bedrijf aan de wieg van de Internet-revolutie. Die revolutie creëerde een miljardenmarkt. Momenteel menen een aantal analisten dat 1998 wel eens het laatste jaar voor dit bedrijf kan zijn. "Ik weet niet hoe dat komt", zegt Henley, "ik weet alleen dat iemand, die een winstmarge voor belasting haalt van 50 procent, wakker werd en gezegd heeft: 'jaag dat bedrijf over de kling'. Vervolgens heeft Gates tweeduizend ontwikkelaars ingezet om een browser te ontwikkelen. Ik ben ervan overtuigd dat dat in strijd is met de geest van de concurrentiewetgeving."

Weer op peil

Oracle is één van de aanvoerders van de anti-Microsoft-lobby. Het bedrijf presenteerde over het afgelopen fiscale derde kwartaal uitstekende financiële cijfers (1,75 miljard dollar omzet 215 miljoen winst), nadat het tweede kwartaal teleurstellend werd afgesloten (1,61 miljard dollar omzet en 187 miljoen winst). Henley ziet de toekomst van zijn bedrijf met vertrouwen tegemoet: "In de zeven jaar dat ik bij Oracle werk, lag alleen het tweede kwartaal beneden de marktverwachtingen." Naast de financiële cijfers is ook de koers van het aandeel Oracle weer op peil.
Het bedrijf probeert af te komen van het imago dat het puur een databaseleverancier is. De bedrijfsactiviteiten op het gebied van databases vormen de basis van de omzet en zijn ook het gezicht van het bedrijf. "De databasemarkt is niet verzadigd, maar is ook niet meer de enorme groeimarkt die het geweest is", aldus Henley, die verwacht dat objectrelationele databases de marktgroei nog wel een slinger zullen geven in de toekomst. Rond de jaarwisseling komt Oracle met versie 8.1 van zijn database; deze bevat steeds meer objecttechnologie en Java.

Tweede positie

De erp-software wordt steeds belangrijker voor de omzet van Oracle. Het bedrijf opereert tot nu toe vrij onopvallend op deze markt waar ze de tweede positie op innemen. Erp-activiteiten zorgen voor 1,5 miljard dollar omzet per jaar voor Oracle. Het softwarebedrijf groeit echter minder hard (en wisselvalliger) dan zijn concurrenten Baan, SAP en Peoplesoft. Henley meent dat zijn bedrijf over de afgelopen drie jaar al sneller is gegroeid dan SAP. "Wij zullen het beter moeten doen, vooral in Europa", aldus Henley. Om een belangrijk deel van zijn toekomstige omzet zeker te stellen heeft Oracle een aantal maatregelen genomen. De erp-activiteiten zijn intern gereorganiseerd. Bovendien gaat Larry Ellison, hoogste man binnen Oracle, zich persoonlijk bemoeien met de productontwikkeling en marketing van erp-software.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-04-03T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.