Bouw ontevreden over managementsystemen

Informatietechnologie speelt nauwelijks een rol bij de besluitvorming in de bouwnijverheid. Liefst 70 procent van de managers vindt de huidige informatie-managementsystemen onvoldoende. De gegevens die ze van dag tot dag nodig hebben om complexe bouwprojecten te kunnen volgen, zijn niet uit zulke systemen te halen. Deze systemen zijn leuk voor boekhouders en accountants, maar ongeschikt voor het nemen van beslissingen.

Deze negatieve conclusie kan worden getrokken uit het rapport 'The Construction Industry in Europe: A study of Information Management Systems'. In opdracht van Unisys werd het onderzoek uitgevoerd door Essec, een Europees centrum voor bedrijfskundig onderzoek en onderwijs. Unisys zal het onderzoek begin maart in Nederland presenteren tijdens de introductie van Prospero, een nieuwe geïntegreerde software-suite waarmee het management van grote bouwcontracten kan worden verbeterd.

Slechte architectuur

Het onderzoek werd gehouden onder grote Europese bouwondernemingen zoals de BAM Groep en Era-TBI in Nederland. Ook de redenen tot de ontevredenheid zijn onderzocht. Meer dan driekwart van de ondervraagde managers wijst als hoofdschuldige de systeemarchitectuur aan. Vaak zit die zo slecht in elkaar dat het moeilijk of zelfs onmogelijk is de opgeslagen informatie er uit te halen. Managers in de bouw willen heel graag snel en gemakkelijk toegang krijgen tot essentiële informatie. Dat is hun voornaamste wens. Als tweede op hun verlanglijstje staat dat het systeem waarschuwt voordat er iets mis gaat.
Willen organisaties hun informatievoorziening beter op poten zetten, dan moeten de strategie en coördinatie bij de implementatie van informatie-managementsystemen verbeteren. Meer dan de helft van de onderzochte grote bouwondernemingen heeft op gebied van informatiemanagement geen strategie geformuleerd. De bouw scoort daarmee slechter dan andere onderzochte bedrijfstakken. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-02-28T00:00:00.000Z Correspondent