Markt nog niet rijp voor universele database

Hoewel er overeenstemming bestaat over de noodzaak van de universele database, komen leveranciers maar niet tot een genormaliseerde markt. Dit concludeert onderzoeksbureau Bloor in het rapport 'Database '98: An evaluation and comparison.' Volgens Bloor valt de databasewereld uiteen in vier zeer verschillende benaderingen.

Vorig jaar bestreden Informix, Oracle en IBM elkaar om de primeur op het gebied van de universele database te claimen. Dit leverde geen van de bedrijven een substantiële omzetverbetering op. Desondanks noemt Bloor de markt voor de universele database volwassen. Naast de universele, ook wel objectrelationele database genoemd, kunnen gebruikers kiezen uit de databases met eenvoudige extensies (voorgedefinieerde extra datatypen), middleware-oplossingen (waarmee verschillende gegevensbronnen een integraal uiterlijk krijgen) en de objectgeoriënteerde databases (voor zeer complexe datamodellen).

Selectieproces

Door de grote verschillen in database-oplossingen wordt het selectieproces weer een hot item. Overstappen van de ene naar de andere database is namelijk bijna onmogelijk voor gebruikers van leveranciersspecifieke gegevensextensies op objecttechnologieen. Op het gebied van complexe datamodellen en ondersteuning van complexe applicaties noemt Bloor O2 van Unidata als meest geavanceerde product. Wat betreft uitbreidbaarheid van gegevens (mogelijkheden om gegevenstypen als video, geluid, vingerafdrukken te gebruiken) komt Informix' Universal Server als beste uit de bus van het Bloor-laboratorium. Beide criteria in ogenschouw genomen, meent het Engelse bureau dat Object Store van Object Design het meeste functionaliteit te bieden heeft.
Microsoft kiest voor een afwijkende aanpak in databaseland: de middleware-benadering. SQL Server 6.5 scoort op beide criteria abominabel, evenals de in bèta-teststadium verkerende versie 7.0. Microsoft komt dan ook niet op de scorelijst van Bloor voor. Toch menen de onderzoekers dat Microsofts strategie werkbaar en degelijk is. Op termijn kunnen de verschillende gegevensbronnen gekoppeld door een middleware-laag voor bedrijven een realistische oplossing zijn.  RV
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-02-20T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.