Microsoft gaat architectuuroorlog aan

"NT met een Oracle-database zien wij als verlies"

Microsoft verwacht een grote software-strijd op het gebied van architectuur en middleware. "Als wij Windows NT verkopen en de klant zet er een database van Oracle op, dan zien wij dat niet als winst, maar als verlies", stelt John Mangelaars, directielid van Microsoft Benelux. Daarom probeert het softwarebedrijf het Backoffice-platform, NT inclusief SQL Server en middleware, stevig in de markt te zetten.

Bij Microsoft leeft de vrees dat wanneer NT-gebruikers met een Oracle-database werken, ze waarschijnlijk ook kiezen voor de ontwikkeltools en de architectuur van Oracle. De vraag is volgens Mangelaars of Oracle voet aan de grond krijgt op het gebied van middleware: "Als dat het geval is, zijn wij verloren." Diegene die het gezicht van de IT-architectuur van de toekomst bepaalt, wordt de dominante speler op de markt. Microsoft is traditioneel sterk - en tegenwoordig dominant - aan de client-kant van de IT-infrastructuur. Oracle daarentegen is de belangrijkste marktpartij op het gebied van databases. De strijd speelt zich af tussen de Windows-client van Microsoft en de dataserver van Oracle, oftewel het nog deels braakliggende terrein van de componentmodellen en transactieservers.

Gebruiksartikel

Hoewel Mangelaars voorspelt dat de strijd voornamelijk op architectuurniveau plaats gaat vinden, begeven de aartsrivalen zich ook op elkaars thuisbasis: Microsoft met SQL Server en Oracle met de netwerkcomputer. Het wapen dat Microsoft op architectuurniveau in de strijd werpt is het Backoffice-platform, bestaande uit onder andere Windows NT, SQL-Server en Microsoft Transaction Server. Het bedrijf probeert daarmee aan te tonen dat databases een standaard gebruiksartikel worden, meegeleverd met het besturingssysteem, zoals het besturingssysteem op de desktop standaard met een PC verscheept wordt.
De kritiek op NT, dat het minder betrouwbaar en robuust is dan Unix, relativeert Mangelaars: "Minder dan vijfhonderd bedrijven in Nederland draaien systemen met meer dan tweehonderd gelijktijdige gebruikers. Van alle huidige bedrijfsapplicaties draait 95 procent op NT." De situatie bij Microsoft in de Benelux is illustratief. Een organisatie met een omzet van 650 miljoen gulden per jaar en het administratieve systeem kent minder dan tien gebruikers.

Dominant aanwezig

Naar verwachting explodeert de komende jaren de erp-markt voor het MKB. "Massa's gebruikers die de client/server-periode hebben overgeslagen, zijn nu op zoek naar een open oplossing. Bijvoorbeeld van SAP of Baan", aldus Mangelaars. De erp-leveranciers zien de middenmarkt als dé grote groeimarkt. Windows NT volstaat hiervoor als platform. Oracle is het afgelopen jaar dan ook hard bezig geweest om zijn database op NT te slijten. Dit heeft twee redenen. In de eerste plaats wil het een groot afzetvolume realiseren. In de tweede plaats wil Oracle dominant aanwezig zijn op het NT-platform om de architectuur-slag in te gaan. Oracle's inspanningen zijn niet zonder succes. Het bedrijf is met zijn database marktleider op Windows NT. Met versie 7.0 van SQL Server, die dit jaar op de markt verschijnt, hoopt Microsoft weer op Oracle in te lopen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-01-23T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.